CT skener abdomena

CT skener abdomena

Šta je CT?

CT (kompjuterska tomografija) skeniranje je vrsta specijalizovanog rendgenskog snimka. Skeniranje može pokazati slike poprečnog preseka određene odnosno snimane oblasti tela. Obavlja se tako što u toku CT skeniranja, mašina kruži oko tela i šalje slike na računar, gde ih tehničar pregleda u realnom vremenu.

 

Zašto se vrši CT skeniranje abdomena?

CT abdomena se koristi kada lekar sumnja da nešto nije u redu u predelu abdomena, ali ne može da utvrdi dovoljno informacija putem fizičkog pregleda ili laboratorijskih testova. Konkretno, CT abdomena pomaže vašem lekaru da sagleda organe, krvne sudove i kosti u vašoj trbušnoj duplji.

 

Kada se obavlja CT pregled abdomena?

Neki od razloga zbog kojih bi vas lekar uputio da uradite CT abdomena uključuju:

 • bol u stomaku
 • masu u stomaku koju možete osetiti
 • kamen u bubregu
 • neobjašnjivi gubitak težine
 • infekcije, kao što je apendicitis
 • opstrukcija creva
 • zapaljenje creva, kao što je Kronova bolest
 • povrede nakon traume
 • nedavna dijagnoza raka

 

Priprema za CT pregled abdomena

Postoji verovatnoća da će lekar, radi uspešnosti pregleda, zahtevati da ne jedete dva do četiri sata pre skeniranja, kao i da obustavite konzumiranje određenih lekova pre pristupanja testu.

Preporučuje se da se na pregled dođe u udobnoj odeći, a druga solucija je da će od vas biti zatraženo da otklonite svoju odeću i umesto toga će vam biti dodeljena komforna bolnička haljina.

Bićete upućeni da uklonite predmete kao što su naočare, nakit, šnale za kosu, proteze, slušni aparati...

U zavisnosti od razloga zašto obavljate CT skeniranje, i ukoliko lekar proceni da je neophodno, možda će vam biti prepisana velika čaša oralnog kontrasta. Ovo je tečnost koja sadrži barijum ili supstancu koja se zove Gastrografin (diatrizoat meglumin i diatrizoat natrijum tečnost). Barijum i gastrografin su hemikalije koje pomažu lekarima da dobiju bolje slike vašeg stomaka i creva.

Pre pristupanja CT skeniranju važno je obavestiti lekara ukoliko ste alergični na barijum, jod ili bilo koju vrstu kontrastne boje, ukoliko bolujete od dijabetesa, ukoliko postoji mogućnost prisustva trudnoće.

 

Kako se izvodi CT skeniranje abdomena?

CT skeniranje abdomena najčešće traje od 10 do 30 minuta. Izvodi se na odeljenju radiologije i klinici koja je specijalizovana za dijagnostičke procedure.

Po pristupanju CT skeneru tehničar će vas smestiti i objasniti kako da legnete na sto za dalje obavljanje procedure. U toku snimanja potrebnoje ležati u jednom položaju i od pacijenta se očekuje da bude miran kako bi nastale slike bile što jasnije.Obzirom da se radi konkretno od snimanju stomačne regije, možda će od vas biti zatraženo da na nekoliko sekundi zadržite dah kako bi vizualizaija stomaka bila što kvalitetnija.

Tehničar prati kompletan tok snimanja iz susedne prostorije i upravlja tokom snimanja putem daljinskog upravljača koji pokreće sto i mašinu. Sa tehničarem je omogućena komunikacija tokom čitave procedure putem interfona.

 

Rizici prilikom CT snimanja abdomena

Neželjeni efekti CT skeniranja abdomena su najčešće uzrokovani reakcijom na bilo koji kontrast koji se koristi i u većini slučajeva, isti su veoma blagi i prikazuju se u vidu grčeva u stomaku, zatvore ili dijareje, mučnine.

CT skeniranje se smatra bezbednom i neinvazivnom procedurom za odrasle, a preporučuje se izbegavanje snimanja dece u razvoju zbog minimalne količine zračenja koju aparat ispušta tokom svog rada.

 

Prednosti snimanja abdomena CT skenerom

 • Ovo je brz, jednostavan i neinvazivan pregled koji ne ostavlja nikakve dugoročne posledice po ljudsko telo.
 • Rezultati se dobijaju brzo po obavljenom snimanju što izrazito ubrzava pristupanje terapiji i lečenju.
 • Nakon obavljenog snimanja pacijent može neometano da nastavi svoj dan.
 • Ova vrsta ispitivanja stomačne regije se pokazala veoma uspešnom u otkrivanju problema sa bubrezima, jetrom, prisustva aneurizme, promena na debelom crevu...

 

Cenovnik pogledajte ovde.

ct skener abdomena ct abdomena msct abdomena snimanje abdomena pregled abdomena snimanje abdomena ct multislajsni skener abdomena ct skener stomaka ct skener abdomena beograd ct skener abdomena cena
Top