CT skener, PET skener ili MRI?

CT skener, PET skener ili MRI?

Koja je razlika između skenera i magnetne rezonance (CT i MRI) ?

Skener (CT skener, kompjuterizovana tomografija) i magnetna rezonanca (MRI, MR) su bezbolne i neinvazivne dijagnostičke metode, odnosno imaju za cilj potvrdjivanje dijagnoze ili otkrivanje bolesti i promena na tkivima i organima.

Obe metode kao rezultat imaju prikaze pojedinačnih segmenata ljudskog tela, koje proizvode putem različitih tehnologija: skener koristi X-zrake, a magnetna rezonanca magnetna polja i radio frekvenciju. Drugim rečima, snimanjem istog organa ovim dvema tehnikama dobijamo potpuno različite slike.

Šta je CT? CT skeniranje je procedura koja se obavlja na specijalnom rendgen aparatu koji funkcioniše stvaranjem višestrukih horizontalnih preseka na ciljanom delu tela, nakon čega se dobijeni podaci obrađuju u crno-belu sliku. CT snimci pružaju lekarima znatno više informacija od rendgen snimka, omogućavaju jasnu razliku u vrstima tkiva i obolenja na njima.

MR aparat stvara oko pacijenta prilično jako magnetno polje u kom deluju radio talasi utičući na vodonikove jone kojih u svakom ljudskom telu ima u velikoj meri. Povratkom u osnovno stanje joni šalju signal, koji se zatim analizira i konvertuje u MR sliku.
Lekar će doneti izbor koja metoda je bolja za vas na osnovu pretpostavke o dijagnozi.  Na primer, skener će biti metoda izbora za povrede kostiju, snimanje pluća i grudnog koša i dijagnostiku onkoloških oboljenja, a magnetna rezonanca za dijagnostiku promena u mekim tkivima, npr. nervnom sistemu (kičmena moždina, tumori mozga) ili drugim mekim tkivima (ligamenti, tetive).

 

 
SKENER
MAGNETNA REZONANCA
PRINCIP RADA
X zraci
Magnetna polja i radio frekvencija
ZRAČENJE
Ct skener zračenje je malo i neškodljivo
Ne preporučuje se deci i trudnicama
Nema zračenja
TRAJANJE
Cela procedura je potpuno bezbolna i traje oko 30 minuta
Procedura može trajati od 20 minuta do preko sat vremena, u zavisnosti od vrste snimanja i stanja pacijenta        
UDOBNOST ZA PACIJENTA
Otvor CT skenera je vrlo širok, pa pacijent nema osećaj da je zatvoren u malom prostoru
 
Ukoliko pacijent ima strah od klaustrofobije oblik MR aparata, zbog svog uskog otvora, može da izazove nelagodu
OGRANIČENJA
Ograničenja praktično nema, osim za pacijente sa prekomernom težinom (preko 200kg)
Pacijenti koji imaju ugrađen pejsmejker, metalne implante, metalne proteze i tetovaže su kontraindikovani. Kod većih tetovaža može doći i do prekomernog zagrevanja i opekotina na koži
 
KONTRASTNO SREDSTVO
Kontrastno sredstvo se daje najčešće intravenski ili se pije kod nekih pregleda organa za varenje. Prilikom snimanja rektuma kontrastno sredstvo se, po čišćenju creva, aplikuje direktno u rektum
 
Alergija na kontrast je retka, ali dosadašnja iskustva pokazuju da je ipak češća nego kod kontrasta koji se primenjuje za preglede magnetnom rezonancom
Kontrastno se daje najčešće intravenski ili se pije kod nekih pregleda organa za varenje
 
Ne primenjuje kod trudnica i  žena koje doje
 
Alergija na kontrast je vrlo retka
PRIMERI INDIKACIJA
Otkrivanje bolesti mišića ili kostiju, npr tumori
Određivanje lokacije tumora, ili krvnog ugruška (hematoma)
Otkrivanje povreda unutrašnjih organa ili krvarenja, preloma kod trauma
Za planiranje biopsije, operacije ili terapije zračenjem, ili praćnje efekata hemioterapije
Za otkrivanje i praćenje karcinoma, bolesti srca, uvećanih limfnih čvorova…
MSCT dijagnostika je veoma zastupljena i pogodna ukoliko vam je neophodan skener jetre, skener pluća, skener karlice, skener abdomena...
CT se koristi kao dodatna dijagnostika kada rendgen pokaže abnormalnosti, npr. za Covid 19 kada je potrebno uraditi CT skener pluća odnosno MCST grudnog koša.
Metoda izbora za procenu mekih tkiva kao što su npr. kičmena moždina, tumori mozga i sl.
Bolovi u rukama, nogama, vratu, ili grudnom odnosno krsnom delu leđa (sumnja na diskus herniju)
Tumori i metastaze tumora kod kičmenih pršljenova i moždine, nerava
Multipla skleroza
Povrede kičme
Magnetna rezonanca najbolje pokazuje stanje ligamenata i tetiva

 

Koja je razlika između PET i CT skenera?

Obe tehnike, CT skener (kompjuterizovana tomografija) i PET skener (pozitron emisiona tomografija) imaju za cilj potvrdjivanje dijagnoze ili otkrivanje bolesti i promena na tkivima i organima. Pet skener posledice ne postoje, pregled je bezbolan i bezopasan, a takva dijagnostička metoda je i CT.

CT skener daje detaljnu informaciju o strukturama kostiju, detaljima mekih tkiva i generalno ima široku primenu u otkrivanju različitih oblika kancera, kao i kod povreda i promena u glavi, grudima, na srcu, abdomenu i ekstremitetima.

PET skener daje informacije o metaboličkim procesima tj. hemiji organa i tkiva tako što proizvodi trodimenzionalne slike funkcionalnih procesa u telu. Informacije dobijene PET dijagnostikom se onda tumače zajedno sa nalazima dobijenim CT (skenerom) ili MRI (magnetnom rezonancom).  PET skener predstavlja jednu od najvažnijih dijagnostičkih procedura koja je značajno zastupljena u onkologiji, neurologiji i kardiovaskularnih oboljenja. PET skener je trenutno najefikasniji metod za otkrivanje recidiva raka i ima značajne prednosti u odnosu na CT ili MR.
Na primer, CT skenerom može da se otkrije abnormalna izraslina poput kancerogenog tumora, a PET skener se koristi za određivanje stadijuma i praćenje terapije kancera. Metabolička aktivnost određenog mesta u organizmu se uspešno meri PET skenerom  iz razloga što metabolička aktivnost ćelija raka dominira i viša je u odnosu na metaboličku aktivnost normalnih ćelija, te se iste jasno vide kao gušća oblast na snimku. PET skener se takođe veoma efikasno primenjuje u kardiovaskularnim ili neurološkim dijagnostičkim procedurama.

 

Da li je radiološka dijagnostika štetna?

Primena radioloških analiza u savremenoj medicini je danas neizbežna, a korist od pravovremene i adekvatne dijagnoze je nemerljiva. Međutim, vrlo često se spominje navodna opasnost od zračenja, iako postoje radiološke metode koje uopšte ne koriste X zrake.
Rendgen, CT skener i PET skener koriste vrlo male doze jonizujućeg  (X) zračenja, dok ultrazvuk (UZ) i magnetna rezonanca (MR)  funkcionišu na potpuno drugačijim principima - ultrazvuk koristi  zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti za normalno ljudsko uvo, a magnetna rezonanca koristi magnetno polje i radio talase. Dakle, kod ultrazvuka i magnetne rezonance nema zračenja.
Svaka osoba na planeti prima razne doze zračenja iz vazduha i količina zračenja  kojom ćete biti izloženi tokom CT i rendgen snimanja ne dovodi do ozbiljnih komplikacija. Odlazak na rendgen pluća predstavlja dvadeseti deo godišnjih zračenja, a jednim CT pregledom glave čovečiji organizam se ozrači koliko bi za pola godine absorbovao zračenja iz okoline.
ct skener pet skener multislajsni skener skener abdomena ct pluca cena ct snimak kicme magnetna rezonanca ct pluca ct pluca beograd skener pluca skener pluca beograd skener pluca cena ct skener cena ct skener beograd snimanje pluca
Top