CT skener pluća - najpreciznija radiološka metoda za rano otkrivanje promena na plućima

CT skener pluća - najpreciznija radiološka metoda za rano otkrivanje promena na plućima

Rano otkrivanje promena na plućima je ključno za uspešno lečenje pacijenata inficiranih Korona virusom, a isto se može postići samo blagovremenim snimanjem pluća.

Snimanje pluća se može izvršiti na više načina, a to je klasičnim rendgenskim snimanjem, ultrazvukom ili CT skenerom koji se u dosadašnjoj praksi neminovno pokazao najdelotvornijim.

Kako bi se detaljnije objasnila važnost i preciznost CT snimanja poželjno je osvrnuti se na iskustva Covid bolesnika iz Srbije koje je objavila Katedra za radiologiju Medicinskog fakulteta u martu 2020. godine koji su bili podvrgnuti RTG, UZ ili CT pegledu.

Medicinska istraživanja globalno su saglasna da je aktivnost Korona virusa čudna i drugačija u odnosu na do sada sva viđena respiratorna oboljenja, jer je kod čak 26% pacijenata koji su dobili negativan rezultat testa na aktuelni virus, radiološkom metodom ipak utvrđena već razvijena upala pluća.

Iz tog razloga je veoma važno da svi pacijenti koji sumnjaju na Covid-19, iako nemaju naznake respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje...) obave snimanje pluća CT skenerom, kao najsenzitivnijom dijagnostičkom metodom.

Ključna prednost CT aparata je u tome što predstavlja tehnologiju koja može uočiti promene na plućima dok su iste u samom začetku, što je od izuzetnog značaja za pravovremeno pristupanje terapiji i lečenju, dok su rendgen i ultrazvuk manje pouzdane i mogu za rezultat dati takozvanu lažnu sliku.

 

Evropsko Udruženje za Grudnu Radiologiju je u aprilu 2020. godine izdalo preporuke kada i kako treba snimati pluća:

- Ukoliko je indikovano snimanje pluća onda se isto to obavlja na CT skeneru i pouzdanost je čak do 98%.

- Rendgen snimanje ili ultrazvuk se primenjuju samo za pacijente u intenzivnim jedinicama koji iz ličnog razloga i individualne anamneze nisu adekvatni za CT snimanje.

 

Uloga imindžinga u borbi protiv COVID infekcije od strane Flajšnerovog društva

Smernice o važnosti snimanja pluća kod pacijenata obolelih od virusa Covid-19 je u aprilu 2020. godine izdalo i Fleischner društvo i navodi se sledeće:

- Osnovni metodi snimanja koji treba da se primenjuju su klasičan rendgen i CT, ne i ultrazvuk.

- CT snimanje je pouzdanija dijagnostika od rendgenskog snimka prilikom otkrivanja početnih promena na plućima pacijenta.

- Odluka o tome primeni određene metode snimanja Covid pacijenata zavisi od kliničkog tima, ali i od individualnog stanja pacijenta, stručnosti radiologa, direktiva medicinskih vlasti i mogućnosti društvenog okruženja.

 

U praksi su definisana tri različita stanja pacijenata na osnovu kojih se donosi odluka o tri različita pristupa snimanja pluća:

- U prvoj grupi se nalaze pacijenti koji imaju blaži oblik virusa Covid-19, ali sa faktorom rizika za razvitak težeg oblika bolesti kojima se savetuje snimanje pluća.

- U drugoj grupi su pacijenti sa utvrđenim srednje teškim do teškim oblikom oboljenja kojima se savetuje snimanje u okviru zdravstvenog sistema koji ima razvijene mogućnosti za snimanje pluća.

- Treća grupa se odnosi na pacijente sa srednje teškim do teškim oblikom bolesti, u okviru zdravstvenog sistema sa velikom opterećenosti što dovodi do smanjenih mogućnosti pružanja usluga i situacije kada je potrebno raditi brže PCR testove, a snimanja primenjivati samo za slučajeve i uslove kada PCR testiranje nije moguće obaviti.

 

Cenovnik pogledajte ovde.

ct skener pluca ct skener plu ct snimanje pluca snimanje pluca snimanje pluca cena snimanje pluca beograd snimanje pluca ct skenerom promene na plucima rano otkrivanje promena na plucima upala pluca upala pluca covid korona virus upala pluca korona virus
Top