Hirurgija

Hirurgija

GRUDNA HIRURGIJA

Torakalna grudna hirurgija obuhvata operativnu, perioperativnu i hiruršku negu pacijenata sa stečenim i urođenim patološkim stanjima u grudnom košu. Torakalni hirurzi leče obolele ili povređene organe u grudima, uključujući jednjak (mišićnu cev koja prenosi hranu do stomaka), traheju (dušnik), pleuru (membrane koje pokrivaju i štite pluća), medijastinum (oblast koja razdvaja levo i desno plućno krilo) koji sadrži srce), zid grudnog koša, dijafragmu (odvaja grudni koš od abdomena), perikard (membrana koja pokriva srce), srce (uključujući perikard, koronarne arterije, zaliske i miokard) i pluća.

Najčešće bolesti koje zahtevaju torakalnu hirurgiju uključuju lezije srca, kao što su bolest koronarne arterije i problemi sa zaliscima, rak pluća, trauma grudnog koša, rak jednjaka, emfizem i transplantacija srca i pluća. Pregled obavlja dr Marko Popović.

 

NEUROHIRURGIJA

Neurohirurgija je sfera medicine koja je okrenuta ka operacijama nervnog sistema. Većina ljudi smatra o neurohirurgiji kao o operaciji mozga, međutim ova grana medicine obuhvata mnogo više! To je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnostikom i lečenjem pacijenata sa povredama ili bolestima/poremećajima mozga, kičmene moždine i kičmenog stuba i perifernih nerava u svim delovima tela. Specijalnost neurohirurške nege obuhvata i odrasle i pedijatrijske pacijente. U zavisnosti od prirode povrede ili bolesti, neurološki hirurg može pružiti hiruršku i/ili nehiruršku negu.
Neurohirurg je lekar specijalizovan za neurohirurgiju. Neurohirurzi nisu samo moždani hirurzi, oni su medicinski obučeni neurohirurški specijalisti koji takođe mogu pomoći pacijentima koji pate od bolova u leđima i vratu, kao i niza drugih bolesti u rasponu od neuralgije trigeminusa do povreda glave i Parkinsonove bolesti. U našoj klinici preglede obavljaju dr Aleksandar Janićijević - neurohirurg i dr Igor Nikolić - specijalista opšte neurohirurgije - subspecijalista medicine bola.


Nastojimo da poboljšamo kvalitet života naših pacijenata i pomognemo u otklanjanju bola kod različitih akutnih i hroničnih bolnih stanja, kao što su:
- Glavobolje, Leđni bolni sindromi, Neuralgije, Fibromialgije, Kancerski bol

Takođe, bavimo se i terapijom spasticiteta kod:
- Povreda, Moždanog udara (CVI), Multipla skleroze (MS), Cerebralne paralyze, Hemifacijalnog spazma

Spasticitet predstavlja bolni i onesposobljavajući motorni poremećaj, praćen povišenim mišićnim tonusom, koji može otežati ili onemogućiti obavljanje svakdnevnih životnih aktivnosti, izazvati bol, otežati hod i sedenje. U okviru terapije spasticiteta neophodne su konsultacije oko primene intratekalne terapije.

 

ABDOMINALNA HIRURGIJA

Pacijenti koji boluju od bolesti koje zahvataju različite organe u trbušnoj duplji su oni kojima se obično propisuje operacija abdomena. Možda će vam biti potrebna operacija abdomena ako imate bilo koje od sledećih zdravstvenih stanja:

- Apendicitis
- Fetalna smrt ili pobačaj
- Neobjašnjivi simptomi koji uznemiravaju trbušnu duplju
- Neobjašnjivo abdominalno krvarenje

Većina pacijenata sa ovim stanjima može doživeti simptome kao što su bol, zatvor, dijareja i iznenadna promena pokreta creva. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno potražite hitnu medicinsku pomoć. Pregled obavite kod dr Miroslav Marković.

 

VASKULARNA HIRURGIJA

Vaskularna hirurgija je hirurška specijalnost koja se fokusira na vaskularni sistem - krvne sudove, velike i male - kao i na limfni sistem, koji pomera bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija kroz telo. Važno je napomenuti da vaskularni hirurzi obično ne izvode zahvate na mozgu ili srcu.

Dobro vaskularno zdravlje je neophodno za dobro opšte zdravlje. Kada krv lako teče kroz telo, ona isporučuje kiseonik i hranljive materije potrebne tkivima i organima. Ako oštećenje ili bolest u krvnim sudovima sprečava normalan protok krvi, to može izazvati probleme u rasponu od blagih paučinastih vena ili proširenih vena do, po život opasnog, unutrašnjeg krvarenja ili moždanog udara.

Obavite pregled na vreme u našoj klinici kod dr Nenad Jakovljević.
 

Cenovnik pregleda pogledajte ovde.

Neurohirurgija hirurgija grudna hirurgija vaskularni hirurg abdominalni hirurg abdominalna hirurgija
Top