Magnetna rezonanca abdomena

Magnetna rezonanca abdomena

Šta je magnetna rezonanca?

Magnetna rezonanca (MRI) je vrsta neinvazivne dijagnostičke metode koja koristi magnete i radio talase za stvaranje slika unutrašnjosti tela. Magneti i radio talasi stvaraju slike abdomena u poprečnom preseku, što lekarima omogućava da provere abnormalnosti u tkivima i organima bez rezanja.

Tehnologija koja se koristi za magnetnu rezonancu omogućava lekarima da pregledaju meka tkiva bez kostiju koje ometaju pogled. MRI ne koristi zračenje, zbog čega se smatra sigurnijom alternativom CT skeniranja.

Vaš lekar može da vas uputi na magnetnu rezonancu abdomena ako su rezultati prethodnih analiza, kao što su rendgen, CT ili krvni nalaz, bili nezadovoljavajući.

 

Zašto se obavlja pregled abdomena magnetnom rezonancom?

Pregled abdomena magnetnom rezonancom omogućava lekaru da sagleda stanje jetre, žuči i žučnih puteva, pankreasa, slezine bubrega i nadbubrežnih žlezda.

 

Kada je potrebno uraditi pregled abdomena magnetnom rezonanom?

Magnetna rezonanca abdomena je pregled koji se vrši kada vaš lekar sumnja da nešto nije u redu sa vašim trbušnim predelom, a ne može se utvrditi putem fizičkog pregleda.

Ova dijagnostička metoda omogućava vašem lekaru da preciznije sagleda stanje vašeg abdomena, a najčešće indikacije za magnetnu rezonancu su:

 • Promene na jetri (ciroza, ciste, tumori) -  hepatocelularni karcinom
 • Akutna i hronična zapaljenja žučne kese i žučnih puteva
 • Upalni procesi slezine
 • Poremećaji rada pankreasa - akutni i hronični pankreatitis
 • Uvećane nadbubrežne žlezde
 • Anomalije na bubrezima
 • Tumori pankreasa
 • Kamen u žučnim putevima
 • Zapaljenje creva (iritabilni kolon)
 • Metastaze malignih tumora
 • Karcinom želudca

 

Priprema za pregled abdomena magnetnom rezonancom

Magnetna rezonanca koristi magnete, samim tim može privući metale, zato je važno da upozorite lekara ako imate bilo koju vrstu metalnog implantata iz prethodnih operacija, kao što su:

 • veštački srčani zalisci
 • štipaljke, igle ili zavrtnji
 • ploče
 • spajalice
 • stentovi

Ukoliko imate pejsmejker, vaš lekar može predložiti drugačiji radiološki pregled, kao što je CT abdomena. Neki modeli pejsmejkera ​​mogu se reprogramirati pre magnetne rezonancije kako se ne bi poremetili tokom pregleda.

U slučaju da je lekaru potrebna slika debelog creva, on može doneti odluku o neophodnosti korišćenja laksativa ili klistira pre samog pregleda, kao i o promeni ishrane 4 do 6 sati pre pristupanja snimanju.

U određenim situacijama lekar zahteva upotrebu posebne boje koja ističe problematična područja, a ona se primenjuje kroz infuziju. Iako su alergijske reakcije na boju retke, trebalo bi da obavestite svog lekara o bilo kakvoj zabrinutosti pre nego što pregled počne.

 

Kako izgleda pregled abdomena magnetnom rezonancom?

Aparat za magnetnu rezonancu omogućava pacijentu da legne na pomerajući sto koji se uvlači u sam MR aparat, zatim se aktivira magnet kojim počinje snimanje. Kako bi snimak bio čistiji, od pacijenta se zahteva da bude što mirniji.

Kada se pacijent umiri, tehničar će kontrolisati kretanje klupe pomoću daljinskog upravljača iz druge prostorije, a komunikacija sa pacijentom će se odvijati putem mikrofona. Mašina će stvarati glasne zvukove dok snima slike, iz tog razloga pacijentu se nude čepovi za uši ili slušalice kako bi pregled bio prijatniji. Tehničar vas takođe može zamoliti da zadržite dah nekoliko sekundi tokom snimanja.

Pregled traje 30 do 90 minuta, a po završetku se možete vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Nakon pregleda lekar će veoma brzo pregledati i protumačiti snimke.

Preliminarni rezultati magnetne rezonance abdomena mogu doći u roku od nekoliko dana, međutim konačni zaključak lekar može dati za nedelju dana ili više.

 

Rizici prilikom pregleda abdomena magnetnom rezonancom

Nuspojave magnetnih i radio talasa su izuzetno retke. S obzirom da aparat koristi magnete, metalni predmeti nisu dozvoljeni pri obavljanju pregleda i pored samog aparata. Takođe, obavestite svog lekara ako imate metalne implantate, ako ste radili u metalnoj industriji ili ste zadržali metalne fragmente od povrede.

Ljudi koji imaju probolem sa klaustrofobijom i zatvorenim prostorima mogu se osećati neprijatno tokom pregleda, zato vam lekar može prepisati lekove protiv anksioznosti, kao i sedative koji će vam pomoći da se opustite.

 

Prednosti snimanja abdomena magnetnom rezonancom

 • Magnetna rezonanca abdomena je neinvazivna dijagnostička metoda koja ne škodi ljudskom organizmu.
 • Magnetna rezonanca abdomena je veoma vrednovana metoda za dijagnostikovanje širokog spektra stanja, kao što su bolesti žuči i žučnih puteva, bolesti jetre, bolesti bubrega i nadbubrežnih žlezdi, bolesti pankreasa i slezine
 • Magnetna rezonanca abdomena je od velike pomoći lekarima prilikom donošenja odluke o odaljem toku lečenja i eventualnim operacijama.
 • Magnetna rezonanca abdomena može, preciznije od drugih načina ispitivanja, otkriti abnormalnosti jetre, žuči i žučnih puteva, pankreasa, slezine bubrega i nadbubrežnih žlezda.
 • MRI abdomena je jednostavna, a preciznija alternativa RTG snimanju, angiografiji ili CT skeneru prilikom utvrđivanja problema krvnih sudova.

Cenovnik pregleda pogledajte ovde.

Magnetna rezonanca abdomena mr abdomena snimanje abdomena magnetom pregled abdomena magnetom rezonancom magnetna rezonanca abdomena beograd
Top