Omikron mutacija - snimanje pluća usled obolevanja od virusa Covid-19

Omikron mutacija - snimanje pluća usled obolevanja od virusa Covid-19

Omikron Covid-19 mutacija je virusno oboljenje za koje je bilo potrebno samo nekoliko nedelja da se proširi globalno i pokaže kao veoma prenosiv, a manje podložan vakcinama od svih do sada varijacija virusa sa kojima smo se susreli.

 

Šta je Omikron mutacija?

Ovo je najnoviji i poslednji otkriven oblik virusa Korona, prvi put zabeležen u novembru prošle godine na afričkom kontinentu. Zbog njegove moći super prenosivog virusa Svetska zdravstvena organizacija je odmah po njegovom otkrivanju navela da je Omikron zabrinjavajuća mutacija, rizična za ljudsku populaciju i zdravstvene sisteme. Samo dva meseca nakon otkrivanja Omikrona isti je zabeležen u preko 110 zemalja, raste veoma brzo do dominacije u mnogim delovima sveta, ispunjavajući potencijal koji su naučnici prepoznali kada je prvi put otkriven.

 

Da li se Omikron širi brže nego prethodne varijante Korona virusa?

Da i to čak dva do tri puta brže od prethodno zabeleženog Delta soja, što znači da se slučajevi udvostručuju svaka dva do četiri dana, a jedan od razloga ovakvoj ekspanzivnosti je veoma „vešto“ i lako inficiranje ćelija u nosu, kao i izbegavanje antitela proizvedenih vakcinom ili zbog prethodno preležanih infekcija.

 

Koji su simptomi Omikrona?

Neki od najčešće zabeleženih simptoma su:

  • Takozvano grebanje i peckanje u grlu
  • Začepljen nos
  • Suv kašalj
  • Bolovi u mišićima posebno u donjem delu tela

Kod obolelog pacijenta moguće je javljanje i drugih simptoma karakterističih za Koronu kao što je povišena telesna temperatura, vrtoglavice i opšta dezorjentisanost, glavobolje. Moguća je promena čula ili totalni gubitak mirisa i ukusa, kao i upala pluća, no primećeno je da su ovi simptomi ipak nešto ređi prilikom inficiranja Omikron mutacijom.

 

Koliko teško i ozbiljno stanje jednog pacijenta može biti?

Primećeno je da je rizik od hospitalizacije daleko manji nego do sada, ali i da Omikron ipak može izazvati smrtni ishod kod nekih pacijenata. Da li će do toga doći utiče veliki broj faktora kao što je vreme pristupanja lečenju, opšta zdravstvena slika pacijenta, godine, pol, težina i još mnogo toga.

Isto tako je važno istaći da su naučnici primetili da je strategija Omikrona najčešće inficiranje ćelija u gornjim disajnim putevima, a ređe u plućima, što može doprineti manjoj potrebi za bolničkim lečenjem, a samim tim dolazimo i do manje smrtnih ishoda.

Međutim, kako je pomenuto, nije nužno pravilo sve do sada navedeno i sve je vrlo relativno od pacijenta do pacijenta. Iako je ovo nešto blaži oblik od do sada svih viđenih, ovaj soj ipak ima moć inficiranja kompletnog respiratornog sistema što nažalost obuhvata i grudni koš.

 

Kako da znam da li imam upalu pluća?

Veoma je veliki procenat pacijenata koji obole od oblika Omikron virusa Covid-19, koji apsolutno nemaju najznake upale pluća, koji dišu neometano, nemaju temperaturu, a suv kašalj se često tretira kao propratna posledica upale grla i nadraženog ždrela.

Međutim, upala pluća ipak može biti po sredi, te da biste sa sigurnošću sagledali stanje ovog važnog organa najbolje je da se posavetujete sa lekarom oko radiološkog pregleda odnosno snimanja pluća CT skenerom ili rendgenom. Obe pomenute dijagnostike su, od pojave virusa Korona, još jednom dokazale svoju važnu ulogu u svetu medicine, kao metode koje vrlo jasno i precizno prikazuju šta se dešava unutar tela pacijenta, konkretno na plućima pacijenta, a sve to jednim brzim, bezbolnim i bezazlenim pregledom, bez potrebe za hirurškim zahvatima.

 

Snimaje pluća rendgenom i CT snimanje pluća

Rendgen aparat funkcioniše uz pomoć rendgenskih zraka / X zraka koji zapravo predstavljaju nevidljive snopove elektromagnetne energije za proizvodnju slika unutrašnjih tkiva, kostiju i organa na filmu ili digitalnom mediju. Standardni rendgenski snimci se u medicini rade često i iz mnogo razloga, uključujući dijagnostikovanje tumora ili povreda kostiju, kao i za utvrđivanje prisustva raznih drugih oboljenja na organima u telu pacijenta, kao što je upravo pneumonija.

CT skeniranje za neometan rad koristi kompjutere i rotirajuće rendgenske mašine za kreiranje slika poprečnog preseka tela. Ove slike, zbog detaljnijeg, složenijeg i modernijeg pristupa snimanju, pružaju detaljnije informacije od tipičnih rendgenskih snimaka. MSCT može pokazati meka tkiva, krvne sudove i kosti u različitim delovima tela. Naročito je pogodan za utvrđivanje prisustva upale na plućima ukoliko je ista u samom začetku, jer može prikazati i najsitnije promene dok se bolest još uvek nije značajno razvila. Ovaj podatak je veoma važan i ovo je krucijalna prednost CT aparata, jer ranijim spoznavanjem da je pneumonija prisutna ranije se pristupa i lečenju što je za svaki virus, a naročito agresivnu Koronu, možda i od najvećeg značaja.

 

Cenovnik snimanja pluća pogledajte ovde.

omikron simptomi omikron mutacija omikron soj omikron inkubacija omikron virus omikron trajanje omikron lecenje omikron upala pluca omikron upala grla snimanje pluca rtg pregled pluca ct pregled pluca ct skener pluca omikron korona korona upala pluca upal
Top