Rendgen pluća

Rendgen pluća

Šta je rendgenski snimak?

Rendgen je vrsta snimanja koja koristi izuzetno male količine zračenja za stvaranje slika organa, tkiva i kostiju tela. Rendgen je lak, brz i efikasan test koji je lekarima već decenijama od velike koristi prilikom vizualizacije unutrašnjih organa.

Kada se fokusira na grudni koš, može pomoći u uočavanju abnormalnosti ili bolesti disajnih puteva, krvnih sudova, kostiju, srca i pluća. Rendgenski snimci grudnog koša takođe mogu utvrditi da li imate tečnost u plućima ili vazduh koji okružuje pluća.

 

Zašto se vrši snimanje pluća rendgenom?

Vaš lekar bi mogao da vas uputi na rendgensko snimanje pluća iz različitih razloga:

 • zbog procene stepena povrede grudnog koša nastale usled nesreće
 • zbog praćenja napredovanja neke bolesti, kao što je cistična fibroza, tumori, upale pluća i slično.

 

Kada je potrebno uraditi rendgensko snimanje pluća?

Neki od najčešćih simptoma koji mogu upućivati na neophodnost rendgenskog snimka su:

 • bol u grudima
 • groznica
 • uporan kašalj
 • kratak dah

Ovi simptomi mogu biti rezultat sledećih stanja koje rendgenski snimak pluća može otkriti:

 • polomljena rebra
 • emfizem (dugotrajno, progresivno stanje pluća koje uzrokuje poteškoće u disanju)
 • otkazivanje srca
 • rak pluća
 • upala pluća
 • pneumotoraks (sakupljanje vazduha u prostoru između pluća i zida grudnog koša)

 

Priprema za snimanje pluća rendgenom

Rendgen pluća zahteva vrlo malo priprema od strane pacijenta. Sve aktivnosti pre ili posle snimanja mogu se neometano obavljati, a isto tako može se konzumirati hrana i piće. Pre rendgenskog snimanja pacijent je potrebno da se svuče od struka pa naviše i presvuče u bolničku haljinu. U toku snimanja je potrebno ukloniti sav nakit, naočare, pirsing na telu ili druge metale sa tela. Takođe potrebno je obavestiti svog lekara ukoliko imate hirurški implantiran uređaj, kao što je srčani zalistak ili pejsmejker.

 

Kako izgleda RTG snimanje pluća?

Rendgen se obavlja u posebnoj prostoriji sa pokretnom rendgenskom kamerom pričvršćenom na veliku metalnu ruku na kojoj se nalazi takozvani tanjir. Ova ploča odnosno pomenuti tanjir može da sadrži rendgenski film ili poseban senzor koji snima slike na računaru.

Radiološki tehničar će vam objasniti kako da stojite ispred rendgen aparata i snimiće prednji i bočni pogled na grudi. Dok nastaju slike, od vas može biti zatraženo da zadržite dah tako da vam grudi ostanu potpuno mirne kako bi se stvorili što jasniji snimci. Kako zračenje prolazi kroz vaše telo i na ploču, gušći materijali, kao što su kost i mišići vašeg srca, izgledaće beli.

Nakon što su slike snimljene - što bi trebalo da traje oko 20 minuta - vaš deo je završen. Možete se vratiti u odeću i nastaviti svoj dan.

 

Rizici prilikom snimanja pluća rendgenom

Rizici su veoma mali i povezuju se samo sa malom količinom zračenja kojoj je izloženo telo pacijenta tokom snimanja. Međutim, ta količina je toliko mala da ne ostavlja nikakve posledice po organizam, te se svi lekari slažu da je korist koja se dobija snimanjem mnogo veća nego rizik od izloženosti maloj količini zračenja.

Zbog pomenutog zračenja lekari ne preporučuju RTG snimanje trudicama, dojiljama i tek rođenim bebama.

 

Prednosti snimanja pluća rendgen aparatom

Ključne prednosti su te što rengden može jasno da prikaže trenutno stanje vaših pluća i šta se dešava na njima, da li postoje izvesne abnormalnosti ili zapaljenja. Rendgensko snimanje pluća je izuzetno tražena radiološka metoda usled pojave aktuelnog virusa Covid-19 koji nažalost upravo atakuje na pluća i disajne organe. Do sad je primećeno da mnogi pacijenti obole od virusa Korona bez prisustva upale pluća, dok se drugi nažalost tokom lečenja bore sa blažim ili težim oblikom zapaljenja na ovom važnom organu na našem telu. Iz tog razloga je RTG pluća jedan od ključnih pregleda na osnovu kog možete sa sigurnošću utvrdili kojoj grupi pacijenata pripadate i kakvo je zdravlje vašeg grudnog koša.

rendgen pluca rtg pluca snimanje pluca rtg snimanje pluca rendgenom rendgensko snimanje pluca rtg grudnog kosa rendgen grudnog kosa rendgen pluca eurodijagnostika rendgen pluca zvezdara
Top