Prelom stopala

Prelom stopala

Šta je prelom stopala?

Prelom stopala je medicinski termin koji označava situaciju kada dođe do lomljenja kostiju u stopalu. Stopalo je kompleksna struktura koja se sastoji od više malih kostiju, zglobova, ligamenata i mišića. Kada dođe do preloma, to može biti uzrokovano traumom, udarcem, padom ili drugim ozbiljnim povredama.

 

Koji su znakovi preloma na stopalu?

Slomljeno stopalo može izazvati različite simptome, a znakovi koji ukazuju na mogući prelom uključuju:

 • Bol: Oštar ili tup bol u stopalu, koji se može pogoršati pritiskom ili pokretima.
 • Oticanje: Povećanje volumena stopala zbog nakupljanja tečnosti u tkivima.
 • Osetljivost na dodir: Stopalo može biti veoma osetljivo na dodir, naročito na mestu gde se sumnja na prelom.
 • Modrice: Pojava modrica ili promena boje kože na povređenom području.
 • Deformitet: Ako je prelom težak, može doći do vidljive deformacije stopala ili izbočine kosti.
 • Nemogućnost ili teškoće u kretanju: Osoba može imati poteškoća u stajanju ili hodanju zbog bola ili smanjene funkcionalnosti stopala.
 • Zvukovi: Ponekad se može čuti zvuk pucanja ili krckanja prilikom povrede koja može biti znak preloma.
 • Gubitak funkcije: Gubitak ili smanjenje sposobnosti da se koristi stopalo normalno, kao što su teškoće u savijanju prstiju ili kretanju zglobova.

Važno je napomenuti da neki od ovih simptoma mogu biti prisutni i kod drugih povreda ili stanja, pa je bitno potražiti medicinsku procenu kako bi se tačno utvrdila dijagnoza i primenio odgovarajući tretman. Ako sumnjate da imate slomljeno stopalo ili ako imate bilo kakve sumnjive simptome, važno je da se obratite lekaru ili medicinskom profesionalcu što je pre moguće.

 

Da li postoje različiti tipovi preloma?

Da, postoje različiti tipovi preloma stopala, uključujući:

 • Prelomi pete: Prelomi pete mogu biti izazvani jakim udarcem ili padom na petu. Oni su česti u slučajevima gde osoba skoči s visine ili pada na tvrdu površinu.
 • Prelomi metatarzalnih kostiju: Ovi prelomi se javljaju u kostima koje povezuju prste sa ostatkom stopala. Mogu biti rezultat udarca ili stresa, kao što su povrede sportske prirode.
 • Prelomi kostiju u zglobovima stopala: Zglobna područja stopala su takođe podložna prelomima, posebno u slučajevima težih povreda.

 

Koji su uzroci preloma stopala?

Prelomi stopala mogu biti izazvani različitim uzrocima, uključujući:

 • Traumu: Direktni udarac ili pad na stopalo može uzrokovati prelom kostiju.
 • Povrede sportske prirode: Aktivnosti poput trčanja, skakanja ili kontaktnih sportova mogu povećati rizik od preloma stopala.
 • Nezgode: Nenamerne povrede, poput pada niz stepenice ili nesrećnih slučajeva, takođe mogu dovesti do preloma stopala.
 • Bolesti kostiju: Određene bolesti kao što su osteoporoza ili tumorske promene mogu oslabiti kosti i povećati rizik od preloma.

 

Faktori rizika

Možda ste u većem riziku od slomljenog stopala ili skočnog zgloba ako:

 • Učestvujte u sportovima sa velikim uticajem. Stres, direktni udarci i povrede od uvijanja koje se javljaju u sportovima kao što su košarka, fudbal, gimnastika, tenis i fudbal mogu izazvati prelome stopala.
 • Koristite nepravilnu tehniku ili sportsku opremu. Neispravna oprema, kao što su cipele koje su previše istrošene ili nisu pravilno postavljene, mogu doprineti stresnim prelomima i padovima. Nepravilne tehnike treninga, kao što su nezagrevanje i istezanje, takođe mogu izazvati povrede stopala.
 • Odjednom povećani nivo aktivnosti. Bilo da ste obučeni sportista ili neko ko je tek počeo da vežba, naglo povećanje učestalosti ili trajanja vežbi može povećati rizik od preloma stresa.
 • Rad u određenim zanimanjima. Određena radna okruženja, kao što je gradilište, izlažu riziku da padnete sa visine ili ispustite nešto teško na nogu.

 

Kako se dijagnostikuje prelom stopala?

Dijagnoza preloma stopala obično uključuje fizički pregled, rendgenske snimke, a u nekim slučajevima mogu biti potrebne i dodatne dijagnostičke procedure poput CT (kompjuterska tomografija) ili MR (magnetna rezonanca). Rendgenski snimci se često koriste kako bi se potvrdila prisutnost preloma i procenila njegova ozbiljnost. CT skeniranje pruža detaljniju sliku strukture kostiju i okolnih tkiva, dok MR može biti koristan u otkrivanju oštećenja mekog tkiva, kao što su ligamenti ili tetive.

 

Kako se leči prelom stopala?

Lečenje preloma stopala zavisi od različitih faktora, uključujući tip preloma, njegovu ozbiljnost i zdravstveno stanje pacijenta. Mogući tretmani uključuju:

 • Imobilizacija: U mnogim slučajevima, prelomi stopala se leče imobilizacijom, obično gipsom ili ortozama, kako bi se omogućilo kostima da zacele u pravilnom položaju.
 • Operacija: U slučajevima težih preloma ili kada imobilizacija nije dovoljna, može biti potrebna operacija. Hirurški zahvati se mogu koristiti za fiksiranje kostiju pomoću metalnih šipki ili pločica.
 • Fizikalna terapija: Nakon što se ukloni imobilizacija, fizikalna terapija može biti korisna u obnavljanju snage, pokretljivosti i funkcije stopala.

 

Koliko dugo traje oporavak?

Vreme potrebno za oporavak od preloma stopala varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući tip preloma, njegovu ozbiljnost, starost pacijenta i efikasnost tretmana. Uobičajeno je da oporavak traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci. U većini slučajeva, pacijenti mogu očekivati postepeno poboljšanje simptoma tokom vremena, uz pravilnu negu, terapiju i rehabilitaciju. Međutim, u nekim slučajevima, posebno kod težih preloma ili komplikacija, oporavak može biti duži i zahtevati dodatnu pažnju i stručnu podršku.

 

Cenovnik naših pregleda pogledajte ovde.

Prelom stopala prelomi stopala bol u stopalu snimanje stopala rtg stopala ct stopala msct stopala mr stopala slomljeno stopalo
Top