Rendgen kolena

Rendgen kolena

Šta je RTG kolena?

RTG kolena predstavlja snimanje kolena radi procene koštane strukture ovog zgloba, kao i definisanja prisustva preloma ili degenerativnih oboljenja unutar zgloba. RTG pregled kolena se obavlja zahvaljujući aktiviranju x zraka koji prolaze kroz deo tela koji je potrebno snimiti i stvaraju dvodimenzionalnu sliku. Kako bi se sagledali svih uglovi kolena obavlja se snimanje u više ravni odnosno sa prednje, zadnje i bočne strane kolena i tako se stvara trodimenzionalni pogled na ovaj deo tela.

 

Zašto se obavjla RTG kolena?

Rendgen kolena može pomoći u pronalaženju uzroka bola, osetljivosti, otoka ili deformiteta kolena. Isto tako može prikazati slomljene kosti ili iščašeni zglob.

Rendgen može pomoći lekarima u procesu planiraja operacije, kao i prilikom praćenja rezultata iste. Takođe, može pomoći u dijagnosticiranju kasnijih faza infekcije, kao i cista, tumora ili drugih bolesti u kostima.

 

Kada se obavlja RTG kolena?

Brojni su razlozi zbog kojih se pristupa ovoj vrsti pregleda, a najčešće vas vaš lekar upućuje prilikom:

  • Promene mekih tkiva: rendgenski snimci najbolje pokazuju kost, ali postoji mnogo više osim kosti što se može videti na rendgenskom snimku. Mogu se pokazati znaci otoka mekog tkiva, kao i viška tečnosti u kolenu.
  • Procene kvaliteta kostiju: rendgenski snimci nisu adekvatni za procenu gustine kostiju, ali mogu otkriti abnormalnosti kao što su poremećaji kostiju, stanjivanje kostiju i slično.
  • Poravnanje: rendgenski snimci napravljeni u stojećem položaju mogu prikazati poravnanje kolenskog zgloba i abnormalnosti u poravnanju kostiju. Ovakav poremećaj može dovesti do prevelike sile na delove zgloba i ubrzati artritične promene.
  • Zglobni prostori: Prostor između kostiju koji se vidi na rendgenskom snimku je zapravo potpuno ispunjen hrskavicom. Suženje ovog zglobnog prostora je najbolji znak začetka i razvitka artritisa kolena.
  • Trauma/fraktura: rendgenski snimci prikazuju povrede kostiju, uključujući prelome i naprsnuća. Uobičajeni prelomi koji se vide na rendgenskim snimcima kolena uključuju prelome platoa tibije i frakture patele.

 

Priprema za RTG pregled kolena

Ne očekuju se posebne pripreme od pacijenta za obavljanje RTG kolena. Pre pristupanja samom pregledu radiolog može zatražiti da otklonite odeću koja pokriva regiju kolena tako da ništa ne sprečava rendgenske zrake da naprave potpuno detaljnu sliku.

Ukoliko na sebi imate bilo kakve metalne predmete, kao što su naočare ili nakit, vaš radiolog će verovatno tražiti da ih uklonite kako se isti ne bi pojavili na rendgenskom snimku.

Važno je napomenuti ukoliko je pristuna trudnoća ili se sumnja na istu. U tom slučaju vam radiolog možda neće dozvoliti da uradite rendgenski snimak kako biste zaštitili fetus.

 

Kako se obavlja RTG kolena?

Pre otpočinjanja snimanja radiolog će vas odvesti u malu, zasebnu sobu u kojoj se nalazi RTG aparat.

Tada će se od vas tražiti da stojite, sedite ili legnete u položaj koji omogućava rendgenskom aparatu da snimi najbolju moguću sliku vašeg kolenskog zgloba. Možda ćete osećati blagu nelagodnost u zavisnosti od svog položaja, ali verovatno ćete dobiti predmet na koji ćete se nasloniti ili ležati, kao što je jastuk, kako biste smanjili nelagodnost. Takođe ćete dobiti olovnu kecelju koju ćete nositi tako da ostatak vašeg tela ne bude izložen zračenju rendgenskih zraka.

Kada budete u poziciji i preduzmete sve neophodne mere predostrožnosti, od vas će se tražiti da ostanete mirni dok se rendgenska procedura ne završi. Ako se pomerate tokom rendgenskog snimka, možda ćete morati da ponovite proceduru više od jednom, jer rendgenska slika može biti previše mutna.

Jednostavan rendgenski snimak zglobova ne bi trebalo da traje više od nekoliko minuta, uključujući sve ponovljene procedure. Ako vam je ubrizgana kontrastna boja da biste poboljšali vidljivost određenih područja na slici, rendgenski snimak može potrajati sat vremena ili više.

 

Rizici prilikom RTG pregleda kolena

Rendgenske procedure nose minimalne rizike od izazivanja raka ili drugih neželjenih efekata zračenja. Nivo zračenja proizvedenog rendgenskim snimkom je izuzetno nizak i nema jačinu koja može ostaviti bilo kakve trajne posledice po organizam.

 

Prednosti RTG snimanja kolena

Rendgen kolena može pomoći u pronalaženju:

  • uzroka uobičajenih znakova i simptoma kao što su bol, osetljivost, otok ili deformitet kolena
  • slomljenih kostiju ili iščašenog zgloba
  • nakon što je slomljena kost postavljena, slika može pomoći da se utvrdi da li je kost u pravilnom položaju i da li je pravilno zarasla

RTG je potpuno neinvazivna i bezbolna procedura i odlična podrška lekarima u procesu planiranja hirurške intervencije.

 

Cenovnik pogledajte ovde.

Rendgen kolena rtg kolena rtg pregled kolena rtg snimajne kolena rtg aparat rendgen kolena akcija rendgen kolena cene rendgenske procedure rendgenska slika rtg snimak zglobova rendgenski snimak zglobova rendgen
Top