UZ dojki

UZ dojki

Šta je ultrazvuk?

Ultrazvuk predstavlja vrstu radiološke metode i vizuelni prikaz unutrašnjosti snimanog dela tela na osnovu kog Vaš lekar može utvrditi prisustvo ili otkloniti sumnju na abnormalnosti i promene unutar snimanog tkiva. Ultrazvuk je aparat koji koristi visokofrekventne zvučne talase za proizvodnju detaljnih slika unutrašnjosti organa. Za obavljanje konvencionalnog ultrazvuka, zdravstveni radnik će koristiti ručni uređaj koji se zove transduktor kako bi nastala slika.

Za razliku od rendgenskih zraka i CT skeniranja, ultrazvuk ne koristi zračenje i smatra se bezbednim i za trudnice.

 

Zašto se obavlja ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki je pregled koji se preporučuje svim ženama kako bi se proverilo zdravlje grudi i uočile abnormalnosti kao što su tumori ili bilo kakve druge promene. Ultrazvuk dojke se često izvodi kao praćenje mamografije, što je vrsta rendgenskog snimanja koji se koristi za skrining raka dojke.

 

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk dojki?

Ultrazvučni pregled dojki se preporučuje svim ženama ispod 40 godina starosti kao redovni check-up pregled i to barem jednom godišnje.

Pored navedenog, lekar može zatražiti ultrazvuk dojke ako fizički pregled ili mamograf otkriju abnormalnost dojke, kao što su:

 • kvržica u grudima
 • osetljivo ili bolno mesto u grudima
 • promena u teksturi ili izgledu bradavice ili kože dojke
 • neobičan iscedak iz bradavice

Ukoliko kod pacijentkinje postoji kvržica u dojci, ultrazvuk će pomoći lekaru da utvrdi da li je upitanju cista ispunjena tečnošću ili čvrst tumor. Takođe, ultrazvuk omogućava lakše određivanje lokacije i veličine kvržice.

U nekim slučajevima se ultrazvuk dojke može koristiti i umesto mamografa za skrining raka dojke, konkretno za:

 • trudnice i kod osoba mlađih od 25 godina (koje ne bi trebalo da budu izložene zračenju mamografa)
 • osobe koje imaju gusto tkivo dojke, što smanjuje vidljivost tumora na mamografima
 • proveru curenja ili drugih problema sa implantatima u dojkama.

 

Priprema za ultrzvučni pregled dojki

Pacijentkinja pre pregleda može neometano da konzumira hranu i piće.

Međutim, ono što je potrebno je:

 • Izbegavanje nanošenja pudera, losiona ili kozmetike na dojku pre ultrazvuka. Ovi proizvodi mogu da ometaju tačnost testa.
 • Izbegavanje nošenja nakita na delu tela koji se snima.
 • Uklanjanje kompletne garderobe od struka pa naviše.

 

Kako se izvodi ultrazvuk dojke?

Ultrazvučno snimanje dojke je vrlo jednostavna procedura.

Vaš lekar će od Vas tražiti da se skinete garderobu od struka naviše i legnete na leđa na sto za ultrazvuk. Naneće Vam prozirni gel na dojku. Ovaj provodni gel pomaže da ultrazvučni talasi putuju kroz Vašu kožu.

Pomoću transduktora koji se postavlja na Vašu dojku šalju se i primaju visokofrekventni zvučni talasi koji stvaraju slike unutrašnjosti Vaših grudi. Dok se talasi odbijaju od unutrašnjih struktura Vaše dojke, sonda beleži promene u njihovoj visini i pravcu.

Ovakva procedura stvara snimanje unutrašnjosti Vaše dojke u realnom vremenu, a snimak se prikazuje na monitoru računara.

Postupak može trajati do 30 minuta.

 

Rizici prilikom snimanja dojki ultrazvukom

Ultrazvuk dojke ne predstavlja nikakav rizik po telo i generalno zdravlje pacijentkinje, ne koristi zračenje i ne ostavlja nikakve posledice. Isto tako, ni nakon pregleda nije potrebno nikakve menjanje rutine i ponašanja i pacijentkinja može neometano da se vrati obavljanju svih svakodnevnih aktivnosti.

 

Prednosti snimanja dojki ultrazvukom

Ultrazvuk dojke može pomoći Vašem lekaru da sazna da li:

 • postoji kvržica u grudima
 • je kvržica cista ispunjena tečnošću ili čvrst tumor
 • su potrebni dodatni testovi za proveru raka dojke
 • Ako imate rak dojke, rana dijagnoza i lečenje će vam pomoći da poboljšate svoje izglede. Ultrazvuk je često deo dijagnostičkog procesa.
 • Pošto ne zahteva zračenje, ultrazvuk je poželjna metoda pregleda dojki za trudnice.
uz dojke ultrazvuk dojke ultrazvucni pregled dojki uz grudi ultrazvuk grudi uz snimanje dojki pregled dojki ultrazvukom palpatorni pregled dojki
Top