Kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku

Kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku

Šta je kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku?

Ultrazvučno skeniranje arterija i vena u vašim rukama i nogama može se nazvati i arterijskim dupleksom ili arterijskim doplerom. Arterije su od izuzetnog značaja za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, jer odvode krv kroz telo od srca dalje do snabdevanja ekstremiteta. Ovaj test je siguran i efikasan način za procenu protoka krvi i može da utvrdi da li postoje suženja ili blokade u arterijama.

 

Zašto se obavlja kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku?

Ovakav test omogućava vašem lekaru da na odgovarajući način isplanira tretman prema individualnom stanju vašeg tela i odredi tok lečenja koji će u najkraćem mogućem roku dovesti do pozitivnog ishoda i poboljšanja zdravstvenog stanja. Test je bezbolan i ne koristi zračenjeniti bilo kakve igle.

 

Kada se obavlja kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku?

Kolor dopler nogu ili ruku se obavlja kao prvi korak prilikom pregleda arterija i vena u ekstremitetima. Nakon ovog testa lekar vas može eventualno uputiti na dodatne analize ukoliko proceni da su potrebne, kao što su arteriografija i venografija. Testiranje se vrši da bi se dijagnostikovala:

  • Arterioskleroza ruku ili nogu
  • Krvni ugrušak (duboka venska tromboza)
  • Venska insuficijencija

Test se takođe može koristiti za:

  • Sagledavanje povreda arterija
  • Praćenje rekonstrukcije arterija i bajpas graftova

 

Priprema za kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku

Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled niti se očekuju posebni koraci od pacijenta. Ono što je poželjno je da pacijent sa sobom na ovaj pregled ponese svu prethodno prikupljenu dokumentaciju koja govori istoriji prethodno obavljenih pregleda i istoriji bolesti.

Takođe, kako bi rezultati snimanja bili u potpunosti uspešni potrebno je da pacijent tokom snimanja bude miran i sarađuje sa lekarom i sluša uputstva.

 

Kako se obavlja kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku?

Prilikom pristupanja ovoj vrsti pregleda lekar će od vas tražiti da otklonite garderobu sa dela tela koji se snima, dakle konkretno sa ruku i nogu. Isto tako je potrebno otkloniti bilo kakav nakit ili ukrase ukoliko ih imate u predelu ekstremiteta. Svetla će tokom pregleda biti prigušena kako bi se dobile najbolje slike. Skeniranje ove vrste se najčešće obavlja dok ležite na kauču na leđima. Potom se nanosi gel na transduktor koji olakšava kretanje istog po rugiji vaše ruke i noge. Lekar će utrazvučnu sondu lagano pomerati niz nogu ili ruku kako bi se detaljno videle sve arterije. Skeniranje traje otprilike 30 do 60 minuta. Tokom testa, možda ćete čuti neke zvukove „zvijanja“ iz ultrazvučne mašine. Ovi zvuci su potpuno normalni.

 

Rizici prilikom obavljanja kolor doplera ruku ili nogu

Medicina nije upoznata sa bilo kakvim rizicima prilikom pristupanja ovoj vrsti pregleda. Kolor dopler ne ostavlja niti trajne niti akutne posledice po ljudsko telo i najvažnije ne aktivira ni najmanju dozu zračenja prilikom stvaranja slika.

 

Prednosti obavljanja kolor doplera ruku ili nogu

  • Ovo je potpuno neinvazivna i bezbolna metoda.
  • Zahvaljujući kolor dopleru lekar može sagledati šta se dešava unutar čovečijeg tela bez potrebe za hirurškim zahvatima.

 

Cenovnik pregleda pogledajte ovde.

Kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku kolor dopler kolor dopler krvnih sudova dopler krvnih sudova dopler ruku dopler nogu kolor dopler beograd kolor dopler akcija ultrazvuk kolor dopler
Top