Magnetna rezonanca kičme

Magnetna rezonanca kičme

AKCIJA U MAJU: Magnetna rezonanca MR kičme (C, TH, LS - vratni, grudni i krsni deo) bez kontrasta 22500rsd.

*Napomena: Kontrastno sredstvo se aplikuje po nalogu lekara i iznosi 4000rsd.

 

ŠTA JE MAGNETNA REZONANCA?

Magnetna rezonanca je jedna od potpuno neinvazivnih i bezbolnih dijagnostičkih metoda kojom se stvara jasna slika o stanju snimljenog organa i dela tela, konkretno kompletnog kičmenog stuba i pršljenova.

 

ZAŠTO SE OBAVLJA MAGNETNA REZONANCA KIČME?

Magnetna rezonanca kičme je pregled na koji će vas vaš lekar uputiti ukoliko trpite bolove u bilo kom delu kičme, a u slučaju da prethodno prepisana terapija nije dala željene rezultate.

Magnetna rezonanca kičme se vrši i preporučuje uvek ukoliko pacijent prijavljuje poteškoće u bilo kom delu kičme iz razloga što sa velikom preciznošću prikazuje razne degenerativnie promene i upalne procese, tumore, suženje kičmenog kanala i slično.

Magnetna rezonanca kičme se vrši ukoliko pacijent ima probleme sa bešikom ili oseća slabost, utrnulost ili druge probleme sa nogama.

Kičmeni stub je veoma važan deo tela svakog čoveka i zapravo je nosač uspravnog stava i sačinjen je iz 33 do 34 pršljenova između kojih se nalaze hrskavice, a upravo njihove promene se najpreciznije prikazuju i utvrđu na pregledu magnetnom rezonancom.

 

Magnetna rezonanca kičme se obavlja iz tri segmenta, a to su:

 • Vratni odnosno cervikalni deo
 • Grudni odnosno torakalni deo
 • Slabinski odnosno lumbalni deo

 

KADA se vrši pregled KIČME MAGNETNOM REZONANCOM?

Ukoliko se kod pacijenta pojavi bol u vratu i prisutno je širenje bola u vratnu regiju, jednu ili obe ruke koje može biti praćeno trnjenjem, peckanjem, mravinjanjem, potrebno je uraditi magnetnu rezonancu cervikalne kičme.

Ukoliko se pojave dugotrajni bolovi u predelu između lopatica (plećki) i bol se registruje i u predelu između rebara to je signal da postoji problem sa torakalnom kičmom.

Magnetnom rezonancom torakalnog dela kičme prikazuje se trenutna situaciju u kojoj se nalaze grudni pršljenovi, utvrđuje se prisustvo diskus hernije, eventualno tumora i svih ostalih lakših ili težih oblika promena.

Magnetna rezonanca lumbosakralnog dela kičme radi se zbog pojave bolova u predelu donjeg dela leđa koji se šire preko regije krsta i veoma često se spuštaju niz jednu ili obe noge uz povišenu temperaturu, ukazuju na promename u lumbalnoj regiji.

Najčešće indikacije za magnetnu rezonancu kičme su:

 • Bolovi u kičmi
 • Širenje bola u vratnoj regiji sa trnjenjem ruku
 • Diskus hernija
 • Tumori kičme
 • Bolovi u krsnom delu kičme sa spuštanjem bola niz nogu
 • Suženje kičmenog kanala i ostale degenerativne promene
 • Išijas
 • Pad stopala

 

PRIPREMa ZA PREGLED KIČME MAGNETNOM REZONANCOM

 • Pacijent je u obavezi da na pregled ponese kompletnu medicinsku dokumentaciju koju do sada ima koja govori o dosadašnjim pregledima i terapijama koje su primenjivane za lečenje promena na kičmi pacijenta.
 • Metali u telu kao što su pejsmejker, proteze, implanti su kontraindikacija za snimanje. Iz tog razloga pre pregleda pacijent će biti zamoljen da ukloni i predmete kao što su nakit, novac i platne kartice, slušni aparati, šnale i ukosnice pre ulaska u prostoriju u kojoj se nalazi MR aparat.
 • Pre pregleda pacijent može neometano da jede i pije, kao i primenjuje svu prepisanu terapiju i lekove.

 

KAKO IZGLEDA PREGLED KIČMENOG STUBA NA MAGNETNOJ REZONANCI?

Postupak je, kao što je već pomenuto, potpuno bezbolan i neinvazivan, a važno je naglasiti da štetno jonizujuće zračenje nije prisutno. Kompletna procedura traje oko 30 do 45 minuta. Nakon smeštanja na MR aparat tehničar postavlja zavojnicu oko dela kičme koji je potrebno snimiti. Tokom MR pregleda pacijent se nalazi unutar uređaja u obliku cevi. Blaga neprijatnost koja je prisutna je što aparat u toku rada stvara ponavljajuće zvukove i buku, te se zbog toga pacijentu daju slušalice ili zaštitni čepovi koji prigušuju zvukove, a sve sa ciljem da se pacijent tokom procedure oseća što prijatnije.

 

RIZICI PRILIKOM PREGLEDA KIČME MAGNETNOM REZONANCOM

Rizici u toku snimanja kičme magnetnom rezonancom su zaista minimalni.

Magnetno polje koje se aktivira upotrebom MR aparata nije štetno po zdravlje i organizam pacijenta, no isto može dovesti do poremećenog rada ili eventualno kvara ugrađenih aparata u telo i zato je važno obavestiti lekara ukoliko su prisutni implantati ili pejsmejker u telu pacijenta kojem se obavlja snimanje, kao i bilo koja vrsta metalnih predmeta u telu.

Takođe, moguća je alergijska reakcija na kontrastnu boju. Tokom nekih pregleda magnetnom rezonancom, kontrastna boja se ubrizgava u krvotok kako bi se dobila jasnija slika o krvnim sudovima u oblasti koja se skenira.

Lekarima je takođe važno istaći i neke teže poremećaje rada bubrega, kako bi lekar doneo pravilnu odluku o aplikaciji kontrasta. Ukoliko pacijentkinja sumnja na trudnoću lekar takođe pre MR snimanja donosi odluku o upotrebi kontrastnog sredstva.

 

PREDNOSTI SNIMANJA KIČME MAGNETNOM REZONANCOM

 • Magnetna rezonanca kičme nije štetan, a veoma je jednostavan način snimanja.
 • Prilikom magnetne rezonance kičme najbolje se prikazuju meka tkiva, naročito kičmena moždina, nervni koreni, kao i koštane strukture, diskusi i zglobovi.
 • Ukoliko se bolni deo kičme snimi magnetnom rezonancom lekar sa sigurnošću može doneti odluku o potrebi operacije kičme.
 • U dosadašnjoj praksi MR kičme se pokazala kao jednostavna, a značajnije preciznija alternativa RTG pregledima, angiografiji kao i CT snimanju.

Kako bi slika bila što jasnija, a ujedno i pregled što uspešniji važno je da pacijent sarađuje i prati upustva radiološkog tehničara i prvenstveno bude miran tokom snimanja.

Ukoliko lekar radiolog proceni da je potrebno, može tražiti dopunu snimanja kontrastnim sredstvom koje se aplikuje venski i koje se primenjuje kako bi se promene prikazale što jasnije i samim tim otklonila sumnja na razvoj patološkog procesa.

 

Po završenom snimanju i pregledu radiolog opisuje dobijeni snimak, a pacijent dobija mišljenje lekara u pisanoj formi.

Cenovnik pregleda pogledajte ovde.

magnetna rezonanca kicme mr kicme magnet kicme pregled kicme snimanje kicme magnetom pregled lumbalne kicme pregled cervikalne kicme pregled torakalne kicme mr cervikalne kicme mr torakalne kicme mr lumbalne kicme magnetna rezonanca vratne kicme magnetna
Top