Mamografija dojki

Mamografija dojki

Šta je mamografija?

Mamografija je procedura rendgenskog snimanja dojke koja se već decenijama vrlo uspešno koristi za otkrivanje raka dojke. Uz redovne kliničke preglede i mesečne samopreglede dojki, mamografi su jedan od ključnih elemenata za ranu dijagnostiku raka dojke.
 

Zašto se obavlja mamografski pregled? Koje vrste mamografije postoje?

Lekar Vas može uputiti na rutinski pregled dojki radi utvrđivanja postojanja bilo kakve promene ili naznake tumora i u tom slučaju reč je o skrining (screening) mamografiji.
S druge strane, ukoliko je prisutna napipana kvržica ili bilo koji drugi simptom raka dojke, lekar će Vas uputiti na dijagnostičku mamografiju. Dijagnostički mamografi su opsežniji od skrining mamografa i obično im je potrebno više rendgenskih zraka da bi dobili odgovarajući snimak dojke iz više položaja.
Stručnjaci smatraju da žene starije od 40 godina treba da rade mamografski pregled u razmacima od 1 do 2 godine. Isto tako, ukoliko imate ličnu ili porodičnu istoriju raka dojke, Vaš lekar vam može preporučiti i ranije započinjanje ove vrste pregleda, obavljanje u češćim razmacima, a njihova primena je od velikog značaja i kod pacijentkinja sa implantima u dojkama.
 

Kada treba obaviti pregled mamografom?

Žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine i koje su ušle u fazu menopauze pre 50. godine imaju veću verovatnoću od oboljevanja od karcinoma dojke, a primećeno je da je jedan od važnih rizika i prvi porođaj nakon 30. godine života. Ujedno, izuzetno važnu ulogu u nastajanju karcinoma ima i genetika.
Indikacije zbog kojih se može posumnjati na karcinom dojke i koje ukazuju na to da je neophodan mamografski pregled su:
  • pojava čvora koji može biti osetljiv na dodir
  • iscedak iz bradavice koji je najčešće krvav
  • uvučena bradavica koja ne može da se izvuče
  • cvenilo i oteklina
  • osip i rane na koži dojke
 

Priprema za pregled mamografom

Na dan zakazanog pregleda mamografom potrebno je da se pacijentkinja pridržava određenih smernica. Treba izbegavati nanošenje sledećih supstanci, koje se na slici mogu pojaviti kao bele mrlje:
  • dezodoransi
  • puderi za telo
  • parfemi
  • masti ili kreme na grudima ili ispod pazuha
Takođe, savetuje se da se na svakom godišnjem pregledu koristi ista oprema, ukoliko je to moguće. Time olakšavate Vašem lekaru da poredi rezultate iz godine u godinu. Ukoliko prvi put posećujete naš objekat i dijagnostički centar Eurodijagnostika, a prethodno ste vršili preglede mamografom, ponesite stare snimke sa sobom.
Obavezno, pre pregleda, obavestite svog radiologa ako ste trudni ili dojite. Ukoliko je potrebno, Vaš lekar Vas može uputiti na drugačije vrste pregleda kao što je ultrazvuk dojki.
 

Kako izgleda pregled mamografom?

Za ovaj pregled je potrebno da skinete odeću od struka nagore i uklonite sav nakit. Tehničar će vam dati papuče i haljinu koja će vam omogućiti da se osećate prijatnije tokom pregleda.
Pre početka snimanja dojke se postavljaju između dve ploče mamografa. Kompresor ih tada nežno i čvrsto pritiska prema dole kako bi izravnao tkivo, što daje jasniju sliku dojke. Možda ćete osetiti mali pritisak ili nelagodu, ali to je obično vrlo kratko.
Tokom procesa, Vaš lekar će pregledati snimke, takođe može naručiti dodatne slike koje prikazuju različite poglede ukoliko je to potrebno. Ovo se dešava prilično često i smatra se rutinom, zato se ne treba zabrinuti ukoliko dođe do toga.
Digitalni mamografi
Često se korisne ukoliko je pacijentkinja mlađa od 50 godina, jer mlađe žene obično imaju gušću strukturu grudi u poređenju sa starijim odraslim osobama.
Digitalni mamograf pretvara rendgen u elektronsku sliku dojke koja se čuva na računaru. Slike su odmah vidljive, pa radiolog ne mora da čeka na rezultat snimanja. Računar takođe može pomoći vašem lekaru da vidi slike koje možda nisu bile vidljive na običnom mamografu.
 

Rizici prilikom pregleda mamografskog pregleda dojki

Kao i kod bilo koje vrste rendgenskog snimanja, tokom mamografije ste izloženi vrlo maloj količini zračenja. Međutim, rizik od ove izloženosti je izuzetno nizak. Ukoliko je žena trudna, a pregled joj je neophodan pre porođaja, ona će nositi olovnu kecelju tokom postupka.
 

Prednosti snimanja dojki mamografijom

Mamografski snimci su od velike pomoći u pronalaženju kalcifikacija ili naslaga kalcijuma u ​​Vašim grudima. Takođe, sa preciznošću mogu biti otkrivene ciste, svi kancerogeni ili nekancerozni čvorovi. Mamografija je procedura koja Vašem lekaru daje jasne instrukcije prema kojima će Vam biti utvrđeni i objašnjeni naredni koraci u lečenju (ukoliko je potrebno), dalja učestalost snimanja, projekcija razvoja utvrđenih promena i pravilno postavljanje terapije.

 

Iskoristite MESEC MAMOGRAFIJE u našoj klinici i samo u junu, od 01.06. do 30.06. zakažite pregled po AKCIJSKOJ CENI OD 2990 rsd.

Mamografija dojki cene za pregled kod dr Milene Radičević pogledajte ovde.

mamografija mamografija dojki mamografija beograd mamograf mamograf beograd mamo pregled dojki mamo snimanje dojki snimanje dojki beograd mamografija dojke mamografija grudi mamografija eurodijagnostika svetlana jasmak dr svetlana jasmak
Top