Mr dojke

Mr dojke

Koja je razlika između ultrazvuka, mamografije i magnetne rezonance (MR) dojki?

Ultrazvuk dojke, mamografija ili magnetna rezonanca dojke se apsolutno preporučuju svim ženama, jer su redovni pregledi, bar jednom godišnje, od velike važnosti i bitne dijagnostičke metode kako bi se pravovremeno uočile moguće promene u tkivu dojki. Ranim otkrivanjem bilo kakvih promena, kao što je i rak dojke prognoza bolesti se značajno poboljšava.
 

ULTRAZVUK DOJKI

Ultrazvuk dojke je brza, bezbolna i neškodljiva tehnika pregleda dojke putem ultrazvučnih talasa koji prolaze kroz dojku. Ultrazvukom dojke se analizira koža, potkožno masno tkivo, mlečne žlezde,  čvorovi ili ciste u dojci i njime se može razlikovati dobroćudna od zloćudne promene na dojkama.
Razlozi za pregled dojki ultrazvukom mogu biti redovna kontrola, bol u dojci, čvorić u dojci, koji može biti bezopasna mastopatija, dobroćudni tumor fibroadenom ili cista, a ali i zloćudna promena - rak dojke (karcinom dojke). Ultrazvuk dojki se preporučuje svim ženama mlađim od 40 godina barem jednom godišnje, naročito u prisustvu mastopatije, postoperativnih ožiljaka, uzimanja tableta za kontracepciju ili u slučaju ugrađenih implantata.  
Ako se na pregledu pokažu sumnjive promene, one se pod kontrolom ultrazvuka punktiraju i materijal se šalje na citološku analizu. Pregled dojki ultrazvukom po pravilu obuhvata i pregled limfnih čvorova u pazušnim jamama.
 

MAMOGRAFIJA

Mamografija je snimanje tkiva dojki rendgenom i vrlo je bitna dijagnostička metoda kod pregleda dojki žena starijih od 40 godina. Postoje dve vrste mamografije:
  • skrining mamografija, odnosno snimanje dojki zdravih žena u cilju detektovanja tumora koji se ne mogu opipati i,
  • dijagnostička mamografija kod žena koje mogu da opipaju promenu u dojci. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje skrining mamografiju na dve godine, dok kod dijagnostičke mamografije radiolog određuje dalji ritam pregleda.
Ukoliko se ukaže potreba, lekar će zatražiti dopunsko snimanje, ili preporučiti i ultrazvučni pregled. Reaktivnost mamografskog pregleda ovisi od gustine tkiva dojki kao i konstitucije pacijentkinje, porođaja i dužine dojenja, menopauznog statusa, kao i drugih faktora.
Mamografiju obavezno treba uraditi ukoliko u dodiru osećate čvorić u dojci, ako primetite promenu tvrdoće dojki ili dela dojke, ako su vam uvećane žlezde ispod pazušne jame, redovno posle četrdesete godine života ili ukoliko postoji nasledni faktor.
 

MAGNETNA REZONANCA DOJKI

Magnetna rezonanca dojki se ne primenjuje kao preventivna radiološka metoda za razliku od ultrazvuka i mamografije.
MR dojke je dopunska dijagnostička metoda za procenu promena viđenih na ultazvuku i mamografiji, ili kao preventivna metoda kod žena u čijoj su užoj porodici postojale tumorske promene dojki pre 50. godine života.
Pregled se najčešće radi zbog:
- Praćenja tumorske promene: promena veličine, utvrđivanja da li promena zahvata okolno tkivo, da li su promene pristutne u obe dojke, da li su uvećani limfni čvorovi, što pokazuje da se tumorske promene šire i izvan dojki. Na osnovu ovog pregleda lekar će preporučiti biopsiju ili će odlučiti, prema stanju pacijenta, da je dovoljno i samo praćenje promena.
- Kod promena u pazušnom području - da bi se videlo da li se te promene nalaze i u dojkama
- Pre primene hemioterapije i nakon primene iste kako bi se videlo kakav je odgovor na terapiju
- Nakon operacije tumora dojke
- Nakon ugradnje implantata da bi se proverilo da li je došlo do rupture i da li ima izliva
Poseban uslov za MR dojke je da se pregled vrši od 6. do 14. dana ciklusa. Ovakvo snimanje se uvek radi sa primenom kontrasta.
 
Ukoliko do sada niste bili na pregledu magnetnom rezonancom ili jednostavno želite više da se uputite o ovoj vrsti pregleda, pogledajte opšte informacije o MR pregledima. Za sva dodatna pitanja slobodno kontaktirajte lekarsko osoblje klinike Eurodijagnostika.
mr dojke mamograf mamografija magnetna rezonanca dojke ultrazvuk ultrazvuk dojke pregled dojki snimanje dojki rak dojke
Top