MR enterografija, snimanje tankog creva

MR enterografija, snimanje tankog creva

MR enterografija je najsavremeniji i neinvazivni pregled tankog creva magnetnom rezonancom. Pregled je od velikog značaja za otkrivanje brojnih oboljenja i predstavlja najadekvatniju dijagnostičku metodu koju lekari rado primenjuju sa ciljem dobijanja detaljnih informacija o stanju tankog creva, naročito u procesu pripreme pacijenta za određenu intervenciju. Pojava magnetne rezonance je umnogome olakšala rad lekara i značajno unapredila medicinu u sferi otkrivanja promena na tankom crevu koje pre pojave magnetne rezonance nije bilo moguće dijagnostikovati.

 

Šta je tanko crevo i koja je njegova uloga u našem telu?

Tanko crevo je u našem organizmu smešteno između želudca i debelog creva i najvažniju ulogu ima zbog apsorbovanja najvećeg dela hrane koju unesemo. U tankom crevu se odvija najveći deo varenja, čak 90% i u tom procesu tanko crevo suštinski prikuplja i zadržava sve hranljive materije iz hrane i vrši odbacivanje svarenih sastojaka. Tanko crevo je u organizmu odraslog čoveka dugo oko 7 metara i može se podeliti na dvanaestopalačno, jejunum i ileum crevo.

 

Šta je pasaža tankog creva?

Pasaža je zapravo pregled tankog creva koji se primenjuje ukoliko dođe do poremećaja u probavi i bolova u predelu prepone koji mogu biti jasni signali vašem lekaru da je neophodno obaviti MRE pregled.

 

Kako izgleda pregled tankog creva?

Pre odluke lekara da uputi pacijenta na snimanje tankog creva sledi pregled gastroenterologa koji podrazumeva razgovor sa pacijentom o trenutnim tegobama, radi utvrđivanja opšte trenutne kliničke slike, prisustva hroničnih oboljenja koja podrazumevaju korišćenje redovne terapije, porodične anamneze. Stanja koja mogu biti jasan signal da je potrebno da potražite pomoć i lečenje gastroenterologa su:
  • Bol i nadutost u stomaku i crevima
  • Pojava mučnine i nagon za povraćanjem
  • Gubitak apetita i promene telesne težine
  • Iznenadna krvarenja u stolici
MR enterografija pruža sliku stanja tankog creva, a da bi ista bila što jasnija pregled podrazumeva uzimanje izvesne količine rastvorenog manitola pre snimanja koji pomaže kod rastegnutosti crevnih vijuga, intravensku primenu kontrastnog sredstva tokom snimanja, kao i spazmolitika ukoliko radiolog smatra da je potrebno. Pregled je bezbolan i bez posledica po pacijenta. Naprijatnost koja može da se pojavi kod pacijenta je generalno psihološka blokada i strah od pregleda, problem klaustrofobije i smetnja zbog buke koju stvara MR aparat. Pregled se vrši u ležećem položaju i u prostori gde se vrši snimanje pacijent boravi sam, a medicinsko osoblje prati ceo proces iz susedne prostorije sa kojom pacijent sve vremena pregleda može da komunicira.

MR enterografija, snimanje tankog creva, magnetna rezonanca, kronova bolest, pregled tankog creva, dvanaestopalacno crevo

MR enterografija priprema za pregled

24 sata pre pregleda tankog creva lekar pacijentu prepisuje dijentalni režim ishrane , a zatim 12 sati pre pregleda pacijent ne sme više nista da unosi od hrane, dok vodu može najnormalnije piti. Pet dana pre pregleda potrebno je isključiti upotrebu aspirina i sličnih pomagala za uklanjanje bolova. Pacijent je dužan da na pregled ponese kompletnu lekarsku dokumentaciju koju poseduje i obavezno urea laboratorijske analize i kreatinin.

 

MR enterografija ograničenja

Kontraindikovani pacijenti su oni sa ugrađenim pejsmejkerom, metalnim implantima i protezama, tetovažama, te ukoliko posedujete iste potrebno je pre pregleda prijaviti lekaru. Takođe svi sa prekomernom telesnom težinom je potrebno da se konsultuju sa lekarskim osobljem klinike Eurodijagnostika da li je magnetna rezonanca adekvatna za njih.

 

Zašto se radi MR enterografija? Šta otkriva magnetna rezonanca MRE?

Simptomi koji ukazuju da postoji izvesni poremećaj u radu tankog creva se prikazuju kroz prisustvo otežanog prolaska sadržaja kroz crevni sistem odnosno opstipacija ili ubrzanog pražnjenja tj. proliv. Pregled se vrši radi utvrđivanja prisustva promena i oboljenja tankog creva kao što je hronično zapaljenje tankog creva odnosno Kronova bolest (Crohn), ulcerozni kolitis, tumori, fistule, celijakija.

 

Koliko traje pregled magnetnom rezonancom?

Za stvaranje kvalitetanog snimka tankog creva potrebno je od 30 minuta do sat vremena u zavisnosti od stanja pacijenta i procene lekara. Nakon pregleda pacijent može neometano da se vrati svim svojim aktivnostima i obavezama.
Važno je znati:
  • U toku MRE pregleda ne postoji prisustvo jonizujućem zračenja.
  • Kako bi snimak bio potpuno čist potrebno je da pacijent u toku snimanja bude miran.
  • Ukoliko je potrebna primena kontrastnog sredstva bitno je znati da isto ne ostavlja oštećenja po ljudski organizam.
  • Pacijenti ističu da prilikom aplikovanja sredstva se može javiti blagi osećaj toplote ili hladnoće kroz ruku i metalnog ukusa u ustima.
  • Pre ulaska u salu gde se vrši snimanje potrebno je ukloni kompletan nakit i ukrase za kosu.
  • Rezultati se dobijaju ubrzo posle pregleda na CD-u uz komentar i savet lekara o daljim adekvatnim koracima ukoliko se utvrdi prisustvo izvesne promene na tankom crevu.

 

Kako mogu uticati na smanjenje rizika od oboljenja tankog creva?

Zasigurno postoji spisak izvesnih faktora na koje nažalost imamo samo mali ili gotovo nikakav uticaj, ali određenim svakodnevnim aktivnostima možemo dosta doprineti tome da naš kompletan probavni trakt i konkretno tanko crevo ostanu zdravi i funkcionišu neometano. Izbegavanjem alkohola, pušenja, korišćenja droga i opijata, unosom zdrave hrane, redovnim obrocima, smanjenjem unosa crvenih mesa, kontroli u soljenju hrane možemo dosta pomoći i kako bi naš organizam ostao zdrav.
mr enterografija snimanje tankog creva pregled tankog creva sta otkriva magnetna rezonanca magnetna rezonanca mre enterografija sta je tanko crevo tanko crevo pregled tankog creva magnetnom rezonancom
Top