Rendgen glave

Rendgen glave

Šta je rendgen?

Rendgen je dijagnostička metoda koja, uz minimalnu dozu zračenja, olakšava lekaru ispitivanje snimanog organa, konkretno kod snimanja glave kostiju glave, uključujući kosti lica, nos i sinuse. Rendgen je aparat koji, brzo i efikasno, uz pomoć X zraka snima meko tkivo ili koštani sistem i na taj način stvara sliku o unutrašnjosti najvažnijeg organa pacijenta - mozga.

 

Zašto se vrši snimanje glave rendgenom?

Lekar Vas može uputiti na rendgensko snimanje glave iz različitih razloga koje će vam detaljno navesti i objasniti pre samog snimanja. Najčešće se vrši nakon traumatske povrede glave, što omogućava vašem lekaru da utvrdi postojanje bilo kakvog oštećenja.

 

Kada je potrebno izvršiti rendgesnko snimanje glave?

Lekar Vas može uputiti na rendgenski snimak glave ako:

  • postoji dekalcifikacija kostiju
  • postoje deformiteti u lobanji
  • je došlo do preloma lobanje ili kostiju lica
  • se javlja učestala glavobolja
  • postoji infekcija kostiju lobanje
  • se javio gubitak sluha usled svakodnevne izloženosti buci na radnom mestu
  • je uočen tumor

 

Priprema za snimanje glave rendgenom

Pre snimanja glave rendgenom potrebno je izvršiti određene pripreme. Lekar će zahtevati od Vas da skinete odeću od struka nagore i obučete bolničku haljinu, međutim to neće biti neophodno ukoliko Vaša odeća ne sadrži metalne kopče ili rajsferšlus.

Moraćete da uklonite sav nakit (ogrlice i minđuše), naočare i druge metalene predmete sa glave, jer može doći do smetnji prilikom stvaranja slika.

Obavestite svog lekara ako imate bilo kakvu vrstu hirurški implantiranih uređaja, kao što su:

  • Metalna ploča u glavi
  • Veštački srčani zalistak
  • Pejsmejker

 

Kako izgleda RTG snimanje glave?

Rendgen je aparat koji je dizajniran tako da može da snimi višestruke rendgenske snimke različitih delova tela, a radi u posebnoj prostoriji sa pokretnom rendgenskom kamerom.

Tokom snimanja glave rendgenom, sedećete u stolici ili ležati na specijalizovanom stolu. Preko tela će biti postavljena olovna kecelja koja će štititi vaše telo (posebno genitalnu regiju i grudi) od zračenja.

Tehničar Vas može zamoliti da legnete na leđa kako bi snimanje moglo da počne, ali ćete morati da menjate položaje tako da kamera može da snimi prednju i bočnu stranu. Nećete osetiti da rendgenski zrak prolazi kroz vaše telo.

Postupak treba da traje oko 20 do 30 minuta. Kada se test završi, možete nastaviti svoj dan bez ikakvih smetnji.

 

Rizici prilikom snimanja glave rendgenom

Rendgenski zraci koriste male količine zračenja, te se nivo izloženosti smatra bezbednim za odrasle, ali ne i za fetuse u razvoju. Ako je pacijentkinja trudna ili postoji mogućnost drugog stanja, važno je da  obavesti svog lekara pre samog pregleda. Lekar će Vas u tom slučaju uputiti ka alternativnim metodama koje ne koriste zračenje, kao što je MRI skeniranje.

 

Prednosti snimanja glave rendgenom

Rendgen glave je odlična dijagnostička metoda prevashodno zbog brzog dobijanja rezultata. Radiolog će, zajedno sa Vašim lekarom odmah pregledati snimke, koje su obično razvijene u velikom formatu.

Zraci koji prolaze kroz Vaše telo mogu učiniti da gušći materije, kao što su kosti i mišići, izgledaju beli na slikama, ali I tumori i druge izrasline takođe mogu izgledati bele što je veoma važno za zaključak lekara.

U zavisnosti od rezultata rendgenskih snimaka, lekar Vas može uputiti na druge naknadne preglede, kao što su magnetna rezonanca ili CT skeniranje.

Cenovnik pogledajte ovde.

rendgen glave rendgenski pregledi snimanje glave snimanje glave rendgenom rtg snimanje rtg snimanje glave rtg glave rtg endokanijuma
Top