Rendgen kičme

Rendgen kičme

Šta je rendgensko snimanje kičme?

Rendgenski zraci koriste nevidljive snopove elektromagnetne energije da naprave slike unutrašnjih tkiva, kostiju i organa. Standardni rendgenski snimci se izvode iz više razloga, uključujći dijagnostikovanje tumora ili povreda kostiju. Rendgenski zraci prolaze kroz tkiva u telu praveći slike kostiju i organa.

Meka tkiva u telu (kao što su krv, koža, masnoća i mišići) omogućavaju da većina rendgenskih zraka prođe kroz njih i na snimku izgledaju tamno sivo. Kost ili tumor, koji je gušći od mekog tkiva, dozvoljava malom broju rendgenskih zraka da prođe i na rendgenskom snimku izgleda belo. Prilikom preloma kosti, rendgenski snop prolazi kroz slomljeno područje i pojavljuje se kao tamna linija u beloj kosti.

Rendgensko snimanje kičme se obavlja kako bi se procenilo bilo koje područje kičme (cervikalni, grudni, lumbalni ili sakralni).

Rendgen torakalne kičme je pregled kojim se vrši snimanje bilo kakvih problema sa kostima u sredini leđa. Rendgen lumbosakralne kičme jeneinvazivna metoda snimanja, koja pomaže vašem lekaru da vidi anatomiju vašeg donjeg dela leđa.

Zašto je potrebno obaviti rendgensko snimanje kičme?

Rendgensko snimanje kičme je potrebno obaviti kako bi se dijagnostikovao uzrok:

 • bolova u leđima ili vratu,
 • preloma ili slomljenih kostiju,
 • artritisa, spondilolisteze (iščašenje ili klizanje pršljena),
 • degeneracije diskova,
 • tumora,
 • abnormalnosti u zakrivljenosti kičme (kifoza ili skolioza),
 • urođene abnormalnosti.

Kada je potrebno obaviti rendgensko snimanje kičme?

Rendgensko snimanje je koristan pregled za dijagnostikovanje mnogih stanja. Može pomoći vašem lekaru da razume uzrok hroničnog bola u leđima ili da vidi posledice povreda, bolesti ili infekcije. Lekar vas može uputiti na ovu vrstu pregleda ukoliko postoje:

 • urođene mane koje utiču na kičmu,
 • povrede ili prelomi kičme,
 • bolovi koji su jaki ili traju duže od četiri do osam nedelja,
 • stanja kao što je osteoporoza (stanjivanje kostiju),
 • abnormalne zakrivljenosti ili degenerativne promene u kičmi,

Priprema za rendgensko snimanje kičme

Rendgensko snimanje kičme je standardna procedura i ne uključuje gotovo nikakvu pripremu.

Moraćete da uklonite sav nakit i druge metalne predmete sa svog tela, koji mogu otežati stvaranje kvalitetnih rendgenskih snimaka. Obavezno obavestite svog doktora ako imate metalne implantate u svom telu iz prethodnih procedura.

Pre pregleda ćete se presvući u bolničku haljinu kako biste sprečili da dugmad ili rajsferšlusi na vašoj odeći utiču na rendgenski snimak.

Kako izgleda rendgensko snimanje kičme?

Rendgensko snimanje kičme se obavlja na odeljenju radiologije u bolnici ili na klinici specijalizovanoj za dijagnostičke procedure. Kada se potpuno pripremite, tehničar će vam pomoći da se smestite i postavite u odgovarajući položaj.

Pregled počinje tako što ćete ležati na stolu, licem nagore. Tehničar će pomeriti veliku kameru povezanu sa čeličnom rukom preko vaših leđa. Tehničar vas može zamoliti da legnete u nekoliko položaja tokom pregleda, uključujući položaj na leđima, boku, stomaku u zavisnosti od pogleda koje vaš lekar zahteva.

Dok se slike snimaju, moraćete da zadržite dah i ostanete mirni, čime se obezbeđuje kvalitet slika i snimaka.

Rizici rendgenskog snimanja kičme

Rendgenski zraci vas izlažu maloj količini zračenja, koji se smatraju bezbednim za odrasle i obično su bezopasni. Međutim, obavezno obavestite svog lekara ako ste trudni ili verujete da biste mogli biti trudni. Nivoi zračenja se ne smatraju bezbednim za fetus u razvoju. Ako je neophodno da uradite rendgenski snimak kičme, biće preduzete posebne mere predostrožnosti kako bi se smanjila izloženost fetusa zračenju.

Mogu postojati i drugi rizici u zavisnosti od vašeg specifičnog zdravstvenog stanja. Obavezno razgovarajte o svim nedoumicama sa svojim zdravstvenim radnicima pre procedure.

Prednosti rendgenskog snimanja kičme

 • Rendgensko snimanje brza i jednostavna medicinska metoda dijagnostikovanja promene na kostima i zglobovima nastalih usled povrede, upale ili drugog oboljenja.
 • Rendgen kičme je dostupan u većini zdravstvenih ustanova.
 • Nakon rendgenskog snimanja u telu pacijenta ne ostaje nikakvo zračenje.

Cenovnik pogledajte ovde.

rendgen rendgenski pregledi rendgen eurodijagnostika rendgen kicme rendgen kičme rendgen torokalne kicme rendgen lumbosakralne kicme
Top