Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice

Šta je ultrazvuk male karlice?

Ultrazvučno snimanje male karlice je neinvazivna metoda koja koristi ultrazvučne talase za stvaranje slika i snimaka unutrašnjosti organa. Vrši se uz pomoć ručne sonde – transduktora, koji se postavlja na perineum (područje između vagine i anusa), omogućavajući snimanje bešike, uretre, vagine, grlića materice, materice, analnog kanala i mišića donjeg dela karlice.

Zašto se izvodi ultrazvučni pregled male karlice?

Ultrazvučno skeniranje male karlice pomaže vašem lekaru da uoči porbleme donjeg dela karlice, kao što su prolaps bešike, materice, rektuma i creva. Pored toga, rezultati ultrazvuka mogu pokazati da li postoji prethodno oštećenje mišića donjeg dela karlice i/ili analnog kanala tokom porođaja.

Takođe, vaš lekar će zaključiti da li postoji:

  • Nepotpuno pražnjenje mokraćne bešike,
  • Nepravilno funkcionisanje organa donje karlice tokom kontrakcije mišića,
  • Složeni problemi zadnjeg prolaza kao što je prolaps zadnjeg zida vagine ili rektalna intususcepcija (ispadanje rektuma u analni kanal ili kroz njega).

Kada se vrši ultrazvučni pregled male karlice?

Lekari će vas uputiti na ultrazvučni pregled male karlice kako bi uočili oboljenja bešike, uretre, materice, jajnika, prostate, semene kesice, lokalnih limfnih žlezda i mišića donjeg dela trbušnog zida. Takođe, ukoliko postoji:

  • bol u donjem stomaku,
  • hroničan bol u predelu male karlice,
  • žuljanje,
  • oticanje.

Priprema za ultrazvučni pregled male karlice

Pre pregleda je važno da pacijent ne unosi težu hranu, kao ni kafu, zato je preporučljivo pregled obaviti ujutru pre doručka. Lekar može tražiti od vas da ispraznite bešiku neposredno pre skeniranja. Za najbolje rezultate, bolje je da vam creva budu ispražnjena.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled male karlice?

Nakon što se skinete od struka nadole, lekar će od vas tražiti da legnete na sto za pregled i savijete kolena i približite ih zadnjici što je više moguće. Lekar će, zatim, naneti gel na sondu, koja će onda biti postavljena na perineum. Gel može bit malo hladan, ali samo skeniranje ne izaziva nikakvu veću nelagodnost. Možete osetiti pritisak sonde, koja se može pomerati u različitim pravcima. Može biti potrebno da se skeniranje obavi u stojećem položaju.

Pregled traje 10-15 minuta, nakon čega je potrebno da sačekate specijalistički izveštaj lekara. On će vam  objasniti rezultate i postaviće dijagnozu ukoliko je to moguće.

Rizici ultrazvučnog pregleda male karlice

Ultrazvučni pregledi se smatraju bezbednim i ne postoje poznati rizici skeniranja. Možete nastaviti sa svojim dnevnim aktivnostima odmah nakon završetka pregleda.

Takođe, ultrazvuk ne koristi zračenje za razliku od rendgenskih snimaka ili CT skeniranja.

Prednosti ultrazvučnog pregleda male karlice

  • Pored laboratorijskih analiza, ultrazvuk male karlice je primarna dijagnostička metoda za otkrivanje uzroka hroničnih ili akutnih bolova u ovom predelu.
  • Omogućava prikazivanje slika I snimaka problematične regije iz različitih ulgova u realnom vremenu

Cenovnik pogledajte ovde.

ultrazvuk ultrazvuk pregled ultrazvuk eurodijagnostika ultrazvuk cena ultrazvuk male karlice ultrazvucni pregled ultrazvucni pregled male karlice
Top