Ultrazvuk štitaste žlezde

Ultrazvuk štitaste žlezde

Šta je ultrazvuk štitaste žlezde?

Ultrazvuk je bezbolna procedura koja koristi zvučne talase za stvaranje slika unutrašnjosti vašeg tela. Često se koristi za praćenje razvoja fetusa tokom trudnoće.

Ultrazvuk štitaste žlezde se koristi za ispitivanje abnormalnosti, uključujući:

  • ciste
  • nodule
  • tumore

Zašto se izvodi ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Ultrazvuk vašem lekaru pruža mnogo informacija važnih za razumevanje vašeg zdravstvenog stanja. On će vas uputiit na ovu vrstu pregleda ukoliko postoji:

  • izraslina koja je čvrsta ili puna tečnosti
  • veći broj izraslina

Ultrazvukom se takođe može otkriti: otok štitaste žlezde, lokacija izraslina, kao i da li izraslina ima jasne granice.

Kada se vrši ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde može da se izvodi ako lekar tokom fizičkog pregleda vrata oseti izraslinu na štitastoj žlezdi ili ukoliko je njena funkcija abnormalna. Ultrazvuk takođe može da utvrdi nedovoljan ili preterano aktivan rad štitaste žlezde.

Ultrazvuk pruža slike visoke rezolucije vaših organa koje mogu pomoći lekaru da bolje razume vaše opšte zdravlje. Takođe, lekar može da vas uputi na ultrazvučni pregled ukoliko primeti bilo kakvo preterano oticanje, bol ili infekcije, kako bi otkrio uzrok ovih stanja.

Lekari koriste ultrazvuk kada je potrebno da obave biopsiju štitne žlezde ili okolnih tkiva.

Priprema za ultrazvuk štitaste žlezde

Ultrazvuk je pregled koji se obavlja u bolnici, međutim sve veći broj ambulantni može obavljati ovu vrstu pregleda.

Pre pregleda, potrebno je da skinite ogrlice i druge vrste nakita koji vam mogu blokirati grlo. Nakon toga, tehničar će vas zamoliti da skinete majicu i legnete na leđa.

Lekar može predložiti ubrizgavanje kontrastne boje u vaš krvotok, kako bi se poboljšao kvalitet ultrazvučnih slika. Ovo se obično radi intravenski ili oralno.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

Ultrazvučni tehničar stavlja jastučić ispod vašeg vrata, kako bi nagnuo vašu glavu unazad i otkrio grlo. Ovaj položaj može biti neprijatan, ali ne I bolan. U nekim slučajevima, možda ćete moći da sedite uspravno tokom ultrazvuka.

Tehničar će naneti gel na vaše grlo, što pomaže ultrazvučnoj sondi da klizi preko vaše kože. Gel može biti malo hladan kada se nanese, ali kontakt sa kožom ga zagreva.

Tehničar će pokretati sondu napred-nazad preko područja gde se nalazi vaša štitasta žlezda. Ne bi trebalo da osetite bol, ali je važno da komunicirate sa svojim tehničarem ako osetite bilo kakvu nelagodnost.

Slike će biti vidljive na ekranu i spremne za vašeg lekara, koji će nakon pregleda moći da da procenu vašeg zdravstvenog stanja. Tehničarima nije dozvoljeno da postavljaju dijagnozu ili objašnjavaju rezultate ultrazvuka.

Rizici prilikom ultrazvučnog snimanja štitaste žlezde

Ultrazvuk štitne žlezde nije povezan sa bilo kakvim rizicima. Moći ćete da nastavite sa svojim normalnim aktivnostima čim se pregled završi.

Za razliku od rendgenskih snimaka ili CT skeniranja, ultrazvuk ne koristi zračenje.

Prednosti ultrazvučnog pregleda štitaste žlezde

  • Ultrazvuk štitaste žlezede može zajedno sa kliničkm i krvnom slikom obezbediti lekaru dovoljno informacija za postavljanje dijagnoze.
  • Dostupan je u skoro svakoj medicinskoj ustanovi i ambulanti
  • Omogućava prikazivanje slika I snimaka iz različitih uglova I to u realnom vremenu

Cenovnik pogledajte ovde.

ultrazvuk ultrazvuk pregled ultrazvuk eurodijagnostika ultrazvuk cena ultrazvuk stitne zlezde ultrazvuk stitaste zlezde ultrazvuk tiroidne zlezde
Top