Rendgen pluća

Rendgen pluća

Šta je rendgenski snimak pluća?

Rendgensko snimanje je vrsta pregleda koja koristi male količine zračenja za proizvodnju slika organa, tkiva i kostiju tela. Kada se fokusira na grudi, može pomoći u uočavanju abnormalnosti ili bolesti disajnih puteva, krvnih sudova, kostiju, srca i pluća. Rendgenski snimci mogu utvrditi da li je kod pacijenta prisutna tečnost u plućima ili vazduh koji okružuje pluća.

Rendgen pluća je lak, brz i efikasan pregled koji je lekarima izuzetno koristan za dijagnostikovanje i lečenje različitih oboljenja pluća, kao i ostalih organa u grudnom košu.

Zašto je potrebno obaviti rengdenski snimak pluća?

Lekar vas može uputiti na rendgenski snimak pluća ako sumnja da su vaši simptomi povezani sa problemima u grudima. Neki od simptoma mogu uključivati:

 • bolovi u grudima,
 • groznicu,
 • uporan kašalj,
 • kratak dah.

Ovi simptomi mogu biti rezultat sledećih stanja koje rendgenski snimak pluća može otkriti:

 • polomljena rebra,
 • emfizem (dugotrajno, progresivno stanje pluća koje uzrokuje poteškoće u disanju),
 • otkazivanje srca,
 • rak pluća,
 • upalu pluća,
 • pneumotoraks (sakupljanje vazduha u prostoru između pluća i zida grudnog koša),

Pored navedenih, u najčešća oboljenja pluća spadaju i tuberkuloza, astma, hronični bronhitis, apneama tokom sna, kao i respiratorna alkaloza.

Lekar, takođe, koriste rendgenske snimke pluća i grudnog koša za praćenje napretka vašeg organizma nakon operacije u predelu grudnog koša. Lekari mogu da provere da li su implantirani materijali na pravom mestu i mogu se uveriti da nema curenja vazduha ili nakupljanja tečnosti.

Kada je potrebno obaviti rendgenski snimak pluća?

Lekar vas može uputiti na ovu vrstu pregleda iz različitih razloga:

 • Kada je potrebno proceniti povrede nastale usled nesreće;
 • Kada je potrebnp praćenje napredovanja bolesti, kao što je cistična fibroza;
 • Kada se pojave bolovi u grudima.

Priprema za rendgensko snimanje pluća

Rendgensko snimanje pluća ne zahteva posebnu pripremu pacijenta.

Moraćete da uklonite sav nakit, naočare, pirsing na telu ili drugi metal. Naglasite lekaru ako imate hirurški implantiran uređaj, kao što je srčani zalistak ili pejsmejker. Druge vrste skeniranja, kao što su magnetna rezonanca ili CT skeniranje, mogu biti rizična za ljude koji imaju metalne implantate u telu.

Pre rendgenskog snimka, potrebno je da pacijent svuče odeću od struka naviše i obuče bolničku haljinu.

Kako izgleda rendgensko snimanje pluća?

Rendgensko snimanje se vrši u posebnoj prostoriji sa pokretnom rendgenskom kamerom pričvršćenom na veliku metalnu ruku. Pacijent će stajati pored „tanjira“ - ploče koja sadrži rendgenski film ili poseban senzor za snimanje slika i prenošenje na računar. Tehničar će vam dati olovnu kecelju, kojom je potrebno da pokrijete svoje genitalije na koje radijacija može negativno uticati.

Tehničar će vam reći kako da stojite i snimiće vase grudi sa prednje i bočne strane. Dok se slike snimaju, moraćete da zadržite dah tako da vam grudi ostanu potpuno mirne, jer ako se pomerite, slike mogu biti mutne. Kako zračenje prolazi kroz vaše telo, gušći materijali, kao što su kost i mišići vašeg srca, izgledaće beli.

Nakon što su slike snimljene, možete se vratiti u odeću i nastaviti svoj dan.

Pregled traje između 20 i 30 minuta.

Rizici rendgenskog snimanja pluća

Rizici koji mogu nastati usled ovog pregleda su izuzetno mali, a odnose se na malu količinu zračenja kojoj je pacijent izložen tokom snimanja. Zato, lekari smatraju da je korist od obavljenog pregleda daleko veća od količine zračenja, koja ne ostavlja nikakve posledice na organizam.

Rendgensko snimanje pluća se ne preporučuje trudicama, dojiljama i tek rođenim bebama.

Prednosti rendgenskog snimanja pluća

 • Rengdensko snimanje može jasno da prikaže trenutno stanje vaših pluća, kao i dešavanja na njima.
 • Može ukazati na postojanje abnormalnosti ili zapaljenja pluća.

 

Cenovnik pogledajte ovde.

rtg pluca snimanje pluca rtg rtg grudnog kosa rtg pregled pluca rendgenski pregledi rendgen pluca rendgen eurodijagnostika
Top