Rendgen ruke - RTG nadlaktice i RTG podlaktice

Rendgen ruke - RTG nadlaktice i RTG podlaktice

Šta je RTG snimanje?

Rendgenski RTG snimak je slika koja, uz minimalnu količinu zračenja, prikazuje unutrašnjost snimanog organa, odnosno kosti i meka tkiva tog organa. Ova dijagnostička metoda može pomoći vašem lekaru da locira i razume povrede ili degenerativne bolesti određenog dela tela i organa.

 

Zašto se vrši rendgesnko snimanje ruke / ruku?

Rendgenski snimak ruke je dijagnostička metoda sa niskim stepenom rizika. Lekar Vas može uputiti na ovu vrstu pregleda kako bi dijagnostikovao ili ispratio zdravstvene probleme Vaših ruku, kao što su povrede, degenerativne bolesti ili nepravilan rast kostiju (kod dece).

Nakon što lekar dijagnostikuje problem, preporučiće Vam odgovarajući plan lečenja.

Takođe, lekar može, uz pomoć rendgenskog snimka, da prati rast kostiju u vašim rukama.

 

Kada se obavlja RTG snimanje ruku (RTG snimanje nadlaktice / RTG snimanje podlaktice)?

Rendgenski snimak ruke može pomoći u pronalaženju uzroka uobičajenih znakova ili simptoma kao što su bol, osetljivost, otok i deformitet. Rendgensko snimanje ruke ili ruku je potrebno obaviti kako bi se utvrdili ili otklonili izvesni problemi i bolesti kao što su:

  • Prelom nadlaktice ili prelom podlaktice
  • Ciste
  • Tumori kostiju ruke
  • Razne infekcije (kao što je osteomijelitis - zapaljenje kostiju)
  • Strano telo u predelu nadlaktice ili podlaktice
  • Degenerativna stanja kostiju nadlaktice ili podlaktice

Rendgenski snimak je takođe od velike koristi i da bi se pratio tok srastanja polomljene kosti. Isto tako, važan je u donošenju odluke da li je potrebna operacija nekog dela ruke.

 

Priprema za rendgenski snimak ruke

Za ovu vrstu rendgenskog snimka nije potrebna posebna priprema, međutim važno je da uklonite prstenje, narukvice ili sat sa ruke. Ipak, moguće je da usled otoka od povrede ruke ne možete da skinete nakit. U tom slučaju obris nakita će biti vidljiv na snimku ali lekar će i dalje moći da pogleda rezultate snimka.

Ukoliko ste trudni ili sumnjate, obavestite tehničara, jer postoji mininalan rizik da zračenje ošteti fetus. Žene i deca obično navlače kecelju obloženu olovom kako bi zaštitili svoje reproduktivne organe i fetuse u razvoju.

 

Kako izgleda rendgenski pregled ruke?

Tehničar će tražiti da pristupite rendgen aparatu i objasniće vam kako da se pomerate ukoliko je potrebno načiniti snimke iz različitih uglova.

Sam rendgenski snimak nije bolan, međutim, rendgenski zraci se koriste za dijagnozu stanja kao što su prelomi kostiju, tumori i artritis. U nekim slučajevima, ova stanja mogu izazvati bol tokom procesa rendgenskog snimanja, jer se od pacijenta zahteva, radi što čistijih snimaka, da bude miran nekoliko minuta u položaju koji mu možda zbog preloma baš i ne prija.

 

Prednosti RTG snimanja nadlaktice ili podlaktice

Neke povrede, kao što je recimo slomljeni zglob, treba brzo dijagnostikovati i lečiti, I zato je rendgen veoma važan, jer ćete vrlo brzo dobiti potrebne rezultate snimanja. Mnogi moderni aparati za rendgensko snimanje prikazuju slike na ekranu računara čim se izvrši snimanje. Gusti predmeti, kao što su kosti ili nakit, biće prikazani belom bojom na snimku, dok će meka tkiva izgledati sivo.

Rendgenski snimci koji utvrđuju obrasce rasta ili druge probleme koji nisu vremenski osetljivi obično se očitavaju u roku od jednog do dva dana.

 

Rizici snimanja ruke rendgenom

Rizici od izlaganja zračenju tokom rendgenskog snimanja ruke su minimalni, jer izloženost traje od samo 1 do 2 sekunde. Prednosti dijagnostikovanja povreda i bolesti obično prevazilaze rizike kratkog izlaganja zračenju.

 

Cenovnik pogledajte ovde.

rtg ruke rendgen ruke rtg nadlaktice rtg podlaktice rtg zgloba ruke rtg sake rendgen nadlaktice rendgen podlaktice
Top