Snimanje pluća CT skenerom

Snimanje pluća CT skenerom

CT skener - multislajsni skener je dijagnostička metoda naročito pogodna za snimanje pluća i dijagnostikovanje upale izazvane virusnom infekcijom odnosno trenutno aktuelnim virusom Covid-19.
CT skener ima veoma široku primenu i pogodan je za snimanje različitih delova tela, pruža jasnu sliku o stanju snimanog organa i što je najvažnije, konkretno kod snimanja pluća, može prikazati upalno stanje u veoma ranoj fazi i na samom početku oboljevanja što je od izrazitog značaja za brzu i pravilnu reakciju i prepisivanje terapije. Detaljnije o tome šta je CT skener, kako i zašto se izvodi CT snimanje pročitajte ovde.
 

Šta ako imam Koronu?

Paket analiza koje je potrebno da uradite u slučaju oboljevanja od virusa SARS-CoV-2 su:
  • Pregled lekara
  • Vađenje krvi
  • Snimanje pluća - važan pregled koji ne treba zanemarivati i čija je uloga u postavljanju pravilne dijagnostike veoma velika

 

Snimanje pluća - rendgen ili CT skener?

Snimanje pluća se praktikuje po nalogu lekara pulmologa ukoliko postoji sumnja na zapaljenje pluća po oboljevanju od virusa SARS-CoV-2 i to najčešće po pojavi intenzivnog kašlja, otežanog disanja koje dovodi do gubitka daha, praćenog povišenom telesnom temperaturom.
Upala pluća se može utvrditi na više načina, a u praksi su to najčešće rendgen ili CT dijagnostika.
Rendgen funkcioniše uz pomoć X zraka koji prolaze kroz snimano tkivo pacijenta, dok je CT skener mašina koja stvara poprečne preseke iz kojih nastaje slika snimanog organa odnosno pluća. Neminovno je da je rezultat dobijen CT skenerom dosta jasniji, odnosno čistiji, te su i najmanje promene odmah vidljive. Dakle, lekari u praksi primenjuju obe metode, međutim CT skenerom se može primetiti upala koja je u samom začeku što je ključna prednost skenera u odnosu na rendgen. Dosadašnje mišljenje lekara, od pojave virusa Korona i susretanja sa istim, je da rendgen nekada i u pojedinim situacijama može da zavara, dok su sa CT skenerom takve situacije gotovo nemoguće obzirom da se svaka takozvana fleka i mutna mrlja koju izaziva Covid-19 jasno prikaže.
Radiološka dijagnostika je od naročitog značaja u otkrivanju plućne infekcije, jer je jedna od glavnih karakteristika virusa Covid-19 „napadanje“ grudnog koša i respiratornih organa pacijenta. Veliki broj pacijenata oboli od Korone bez ikakvih komplikacija i posledica po pluća, ali oni drugi ipak stradaju od blažeg ili težeg oblika upale pluća. Preporuka svih lekara je, da biste bili sigurni da li je sa vašim plućima sve u najboljem redu, da obavite rendgen ili CT snimanje pluća, kako biste i vi i vaš lekar znali koji su dalji pravilni koraci, ponašanje i terapija.
 

Šta je upala pluća - pneumonija?

Upala pluća predstavlja zapaljenje parenhima odnosno zapaljenje alveola i prostora između. Pneumonija je jedno od najopasnijih stanja respiratornog sistema i zato je od naročitog značaja pravovremeno otkrivanje i lečenje, u suprotnom može doći do velikih bolova i jako teškog disanja, veoma sporog toka lečenja, a u najgorim slučajevima i do vode u plućima ili otkazivanja samih plućnih krila. Upala pluća se može razviti na jednom ili oba plućna krila, može zadesiti pacijente svih starosnih doba, a najrizičnija grupa su osobe starije od 65 godina i one sa više udruženih hroničnih bolesti koje zahtevaju višegodišnje lečenje, te su to osobe koje neminovno imaju već prilično narušen imuni sistem.
 

Simptomi upale pluća

Covid-19 je virus od kog prevashodno oboljevaju respiratorni organi i potrebno je okvirno od 5 do 6 dana da se virus SARS-CoV-2 spusti na pluća obolelog pacijenta.
Simptomi upale pluća prilikom oboljevanja od virusa Covid-19 su:
  • Suv kašalj praćen bolom u grudima
  • Teško disanje i nedostatak daha
  • Povišena telesna temperatura koja se u slučaju virusa Korona najčešće razvija postepeno
  • Glavobolja i opšta dezorjentisanost

 

Upala pluća bez temperature

U slučaju oboljevanja od virusa Covid-19 povišena telesna temperatura ne mora uvek biti prisutna. Virus se ne ponaša isto kod svih pacijenata, te se ne ispoljavaju isti simptomi. Ako ste pacijent koji nema jasne naznake da boluje od upale pluća, a imate pozitivan test na virus, i pored toga što se osećate dobro, preporuka je da obavezno uradite rendgen ili CT snimanje grudnog koša kao jedini način da se otkloni mogućnost upale ili pak utvrdi prisustvo ovog virusa na plućima.
 

Snimanje pluća posle preležanog virusa Covid-19

Kontrola i kontrolni pregled pluća su najvažniji nakon preležane Korone i dobijenog negativnog PCR testa. Ukoliko osećate bilo kakve posledice koje se najčešće manifestuju kroz brzo umaranje i plitak dah pozovite vašeg lekara koji će vas uputiti na CT skener ili rendgen kako biste zajedno još jednom proverili stanje vaših pluća.
 

Koje je još preglede potrebno uraditi nakon preležane Korone

Sa dobijenim rezultatima CT skenera potrebno je posetiti pulmologa, a zatim se savetuje i odlazak kod kardiologa, jer zbog narušenog kvaliteta disanja i smanjenog nivoa kiseonika u krvi i plućima može doći i do oštećenja krvnih sudova i posledica po srce.
ct skener pluca ct skener beograd skener pluca zracenje skener pluca cena skener pluca snimanje pluca ct pluca ct pluca beograd ct pluca cena skener pluca beograd ct skener ct skener cena snimanje pluca cena snimanje pluca beograd
Top