CT- SKENER

CT- SKENER

Šta je CT? (multislajsna kompjuterizovana tomografija)

MSCT skener - CT skener je neinvazivna metoda kojom dolazimo do veoma preciznih serijskih prikaza iz različitih uglova ili preseka uz pomoć X zraka odnosno do dijagnostike i utvrđivanja stanja mekih tkiva, krvnih sudova i kostiju pregledanog dela tela (CT glave, CT vrata, CT grudnog koša, CT  abdomena, CT male karlice…). Pregledi se obavljaju brzo, bezbolni su i izuzetno precizni. Vrše se u sve tri ravni na samo 0,5mm debljine. Za određeni broj pregleda i po nalogu lekara radiologa neophodna je i primena kontrastnog sredstva radi postizanja bolje vizuelizacije tkiva i organa prilikom snimanja na CT skeneru. Pogodan je za snimanje pacijenata sa perjsmejkerom, ugrađenim valvulama u srcu, protezama, insulinskim pumpama bez štete po pacijenta i smetnje u kvalitetu slike.

Zašto se primenjuje snimanje CT skenerom - indikacije:

 • U cilju otkrivanja različiih bolesti
 • U cilju tačnog određivanja lokacije tumora, infekcije, gnojne kolekcije (apscesa) ili krvnog ugruška (hematoma).
 • U cilju otkrivanja krvarenja unutrašnjih organa ili povrede
 • U cilju planiranja procedura (biopsije, terapije zračenjem, operacije)
 • U cilju praćenja efekta terapije - hemoterapija
 • U cilju otkrivanja i praćenja bolesti i stanja (maligne bolesti - karcinom, uvećani limfni čvorovi)

Kako se izvodi multi-slasjna kompjuterizovana tomografija - MSCT skeniranje?

Snimanje se vrši u ležećem položaju, na leđima, tako da glava bude ka stolu koji se uvlači u CT skener. U toku pregleda osoblje se nalazi u kontrolnoj sobi odmah do prostorije u kojoj se nalazi CT skener sa kojim možete komunicirati putem interfona. Ceo postupak traje nekoliko minuta što posebno olakšava pacijentima koji imaju strah od zatvorenog prostora (klaustrofobija). Veoma je važno da budete mirni u toku snimanja kako slike ne bi bile mutne. U nekim slučajevima će se zatražiti od Vas da na kratko zadržite dah kako bi sprečili kretanje grudnog koša gore-dole.

Šta je multislajsno CT skeniranje sa kontrastnim sredstvom?

Za usprešno snimanje skenerom potrebno je da pacijent, pri dolasku na snimanje, ponese i laboratorijske analize koje su pokazatelj bubrežne funkcije: urea i kreatinin.

Na MSCT - CT snimku lako se vide guste supstance poput kostiju, ali meka tkiva se vide slabije. Kako bi smo omogućili svim strukturama da se jasno prikažu potrebno je u nekim slučajevima dati kontrastno sredstvo - kontrast koji blokira zrake i tkiva se na snimku prikazuju u beloj boji prikazujući krvne sudove, organe ili druge strukture. Kontrastno sredstvo - kontrast je na bazi joda, aplikuje se direktno u venu, pa je potrebno ukoliko ste alergični na jod prijaviti medicinskom osoblju. Intravensko davanje kontrasta može izazvati blag osećaj topline u telu i metalni ukus u ustima. Ukoliko ste trudni obavezno je da to kažete pre snimanja, jer će možda lekar u tom slučaju preporučiti da ipak uradite neku drugu dijagnostičku proceduru poput magnetne rezonance ili ultrazvuka da bi se rizik sveo na minimum.

Rezultati MSCT- CT skenera

Rezultati snimanja MSCT - CT skenera smatraju se urednim-normanim ukoliko radiolog nije video krvne ugruške, tumore, prelome ili druge abnormalnosti. Pored pismenog izveštaja radiologa pacijentu se izdaje i snimak na CD-u.  Ako se ipak otkrije neka promena na CT skeneru možda će Vam biti potrebne neke dodatne procedure .

Nakon snimanja na CT skeneru

Odmah nakon snimanja na CT skeneru možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Ukoliko ste prilikom pregleda primili kontrast veoma je važno da nakon snimanja konzumirate dosta tečnosti (vode) kako bi se kontrastno sredstvo izlučilo što pre iz organizma.  

MSCT skener - CT skener koristi se za vizuelizaciju:

 • MSCT skener endokranijuma - CT glave
 • MSCT skener vrata ( larynnx, pharynx )
 • MSCT skener abdomena ( jetra, slezina, pankreas, bubrezi, nadbubrežna žlezda )
 • MSCT skener karlice ( mokraćna bešika, mokraćni kanali, prostata, reproduktivni organi  )
 • MSCT skener urografija - CT urotrakta
 • MSCT skener aorte
 • MSCT skener kičme
 • MSCT skener koštano-zglobnog sistema

Kako prepoznati upalu pluća?

 • MSCT grudnog koša / skener pluća Beograd - CT pluća je najpogodniji za snimanje upale pluća izazvane aktuelnim virusom, kao i za veoma važan kontrolni pregled pluća nakon preležane bolesti

Specijalne ponude i cena CT skenera u našoj klinici je dostupna na linku CENOVNIK . Skener u Beogradu dostupan je na LOKACIJAMA

ct skener ct skener cena ct skener pluca cena sta je ct cena ct skenera ct grudnog kosa skener u beogradu ct pluca ct pluca beograd ct pluca cena skener pluca skener pluca beograd snimanje pluca skener pluca cena snimanje pluca cena
Top