Angiosarkom

Angiosarkom

Šta je angiosarkom?

Angiosarkom je veoma redak tumor mekog tkiva koji utiče na unutrašnju oblogu krvnih sudova. Pošto angiosarkom nastaje iz krvnih sudova, možete razviti angiosarkom skoro bilo gde u telu. Međutim, najčešće pogađa kožu, dojke, jetru ili glavu i vrat.

 

Da li su angiosarkomi česti?

Angiosarkomi su maligni sarkomi mekog tkiva, koji su sami po sebi retki tumori. Sarkomi mekog tkiva predstavljaju 1% svih solidnih maligniteta ili tumora, a angiosarkomi predstavljaju oko 1% svih sarkoma mekog tkiva.

 

Ko je pogođen angiosarkomom?

Dok angiosarkom može da utiče na bilo koga u bilo kom uzrastu, ljudi stariji od 60 godina imaju veću verovatnoću da razviju angiosarkom.

 

Šta uzrokuje angiosarkom?

Angiosarkom se dešava kada se ćelije unutrašnje obloge krvnih sudova promene iz normalnih u abnormalne ćelije. Za razliku od normalnih ćelija, abnormalne ćelije ne umiru već nastavljaju da izbacuju abnormalne ćelije koje na kraju postaju mase ili tumori. Abnormalne ćelije nastavljaju da rastu iz zahvaćenih krvnih sudova, ponekad se šire na druge delove tela.

Istraživači veruju da ovi tumori počinju da se formiraju kada se nešto promeni u genetskom kodu krvnih sudova i/ili limfnih sudova. Takođe su identifikovali nekoliko faktora rizika koji mogu povećati šansu da ćete razviti angiosarkom. Ti faktori rizika su:

 • Imati terapiju zračenjem, posebno ako ste primili terapiju zračenjem za rak dojke. Istraživači veruju da postoji veza između terapije zračenjem i angiosarkoma koji se može razviti mnogo godina nakon što ste primili terapiju zračenjem.
 • Biti izložen hemikalijama, uključujući polivinilhlorid, arsen i torijum dioksid.
 • Imati hronični limfedem. Otprilike 5% svih angiosarkoma je povezano sa oblikom hroničnog limfedema koji se zove Stevart-Trevesov sindrom.
 • Porodični sindromi. Oko 3% svih angiosarkoma pogađa ljude koji imaju stanja uzrokovana genetskim poremećajima.

 

Koji su simptomi angiosarkoma?

Simptomi angiosarkoma variraju u zavisnosti od područja tela zahvaćenog angiosarkomom. Na primer, simptomi angiosarkoma kože uključuju crvenkaste ili plave čvorove na glavi i vratu koji lako krvare. Drugi primeri su:

 • Angiosarkom jetre. Simptomi uključuju žuticu, umor i uporni bol u gornjem levom delu stomaka.
 • Angiosarkom dojke. Simptomi mogu uključivati promene na koži kao što su čvorići ljubičaste boje na dojci ili kvržica u dojci.

 

Dijagnostikovanje angiosarkoma

Lekari mogu započeti razgovor o istoriji bolesti i simptomima. Oni mogu da urade testove snimanja kako bi videli veličinu i lokaciju tumora. Takođe mogu uraditi biopsiju, uklanjajući male uzorke tkiva, tečnosti i ćelija. Uzorci se šalju u laboratoriju na ispitivanje pod mikroskopom.

Magnetna rezonanca (MR) često se smatra izuzetno korisnom u dijagnostici vaskularnih tumora poput angiosarkoma. MR omogućuje visoku rezoluciju slika mekih tkiva, pružajući detaljan uvid u vaskularnu strukturu i karakteristike tumora, što često olakšava preciznu dijagnozu i planiranje odgovarajućeg tretmana.

Kako lekari leče angiosarkome?

Operacija uklanjanja tumora je najčešći tretman za angiosarkom. Zdravstveni radnici mogu preporučiti terapiju zračenjem ili hemoterapiju pre ili posle operacije i ona predstavlja pomoćnu terapiju. Svaki tretman će se razlikovati u zavisnosti od specifične situacije i faktora kao što su godine i opšte zdravlje.

Moguće opcije terapije obuhvataju:

 • Procedura hirurškog zahvata. Cilj operacije je eliminisati sve prisutne angiosarkome. Hirurg će ukloniti maligne promene i susedno zdravo tkivo. U nekim situacijama, hirurški zahvat možda nije moguć, posebno ako je tumor značajnih dimenzija ili se proširio na druge delove tela.
 • Terapija zračenjem. Visokoenergetske zrake, poput rendgenskih i protonskih zraka, koriste se radi uništavanja malignih ćelija raka. Ova vrsta terapije može se primeniti nakon operacije kako bi se eliminsale preostale ćelije raka. Takođe, radioterapija može biti opcija ako hirurški zahvat nije moguć.
 • Hemoterapija. Ovaj tretman koristi lekove ili hemikalije za eliminaciju ćelija raka. Hemoterapija može biti relevantna opcija ukoliko je angiosarkom prodro u druge delove tela. Ponekad, kombinacija hemoterapije i zračenja razmatra se kao alternativa operaciji.
 • Terapija lekovima usmerena na specifične mete. Lekovi koji ciljaju određene hemikalije prisutne u ćelijama raka koriste se kako bi se izazvalo odumiranje malignih ćelija. Za angiosarkom, terapija lekovima usmerena na specifične mete može biti opcija u slučaju uznapredovale faze bolesti.
 • Imunoterapija. Korišćenje imunološkog sistema za suzbijanje rasta raka predstavlja osnovu imunoterapije. Često, ćelije raka proizvode proteine koji sprečavaju imunološki sistem da ih napadne. Imunoterapija se bori protiv ovog procesa. Za angiosarkom, ova vrsta terapije može biti razmatrana kao opcija u lečenju uznapredovalog tumora.

 

Kako mogu smanjiti rizik od razvoja angiosarkoma?

Doktori su identifikovali nekoliko aktivnosti i zdravstvenih stanja koji mogu povećati rizik od razvoja angiosarkoma. Na primer, možete smanjiti rizik tako što ćete zaštititi kožu od sunca i ograničiti izlaganje određenim hemikalijama. Neki faktori rizika koje ne možete izbeći, kao što je nasleđivanje genetskog stanja ili potrebna terapija zračenjem za rak.

 

Cenovnik naših pregleda pogledajte ovde.

Angiosarkom tumor mozga maligni tumor mozga maligni tumor mekih tkiva sarkom sarkom mekih tkiva sarkom mekih tkiva glave sarkom mekih tkiva mozga
Top