Atipična pneumonija

Atipična pneumonija

Atipična pneumonija je blaga infekcija pluća. Uzroci mogu biti bakterije, virusi ili plesni. Simptomi uključuju bol u grlu, kijanje, kašalj, glavobolju, blagu jezu i nisku temperaturu. Lečenje uključuje antibiotike i lekove bez recepta.

Šta je atipična pneumonija?

Atipična pneumonija je blagi oblik pneumonije. Pneumonija je infekcija pluća koja uzrokuje oticanje disajnih puteva, punjenje vazdušnih kesa u plućima sluzi i drugim tečnostima, visoku temperaturu i kašalj sa sluzi. Ako ako bolujete od atipične upale pluća, možda ćete se osećati dovoljno dobro da hodate okolo i obavljate svakodnevne zadatke, a da niste svesni da imate upalu pluća.

„Upala pluća koja hoda” ili „hodajuća upala pluća“ je uobičajen izraz za atipičnu pneumoniju.

Kako se atipična pneumonija razlikuje od „obične“ upale pluća?

Glavne razlike između hodajuće pneumonije i „obične“ upale pluća su u tome što je atipična pneumonija blaža i obično ne zahteva odmor u krevetu ili hospitalizaciju.

Koliko je učestala i ko može oboleti od atipične pneumonije?

Atipična pneumonija je česta pojava, a broj slučajeva varira, obično raste svake tri do sedam godina. Može se pojaviti u bilo koje doba godine, međutim, najčešće se javlja tokom jeseni i zime.

Svako može dobiti atipičnu upalu pluća. Veća je verovatnoća da će osoba oboleti ako:

 • Imaj 2 godine ili manje
 • Ima 65 ili više godina
 • Ima oslabljen imuni sistem ili uzimaj imunosupresivne lekove
 • Ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP)
 • Ima astmu
 • Ima emfizem
 • Živi ili radi na mestima sa puno ljudi, kao što su škole, studentski domovi, starački domovi
 • Koristi duvanske proizvode
 • Redovno koristi inhalacione kortikosteroide

Simptomi i uzroci atipične pneumonije

Simptomi hodajuće pneumonije uključuju:

 • Bol u grlu (faringitis)
 • Ekstremni umor (zamor)
 • Bol ili nelagodnost u grudima
 • Nisku telesnu temperaturu (manju od 38°C).
 • Jezu
 • Kašalj
 • Kijavicu
 • Glavobolju

Uzroci atipične pneumonije mogu biti bakterije, virusi ili plesni (gljivice).

Atipična pneumonija je veoma zarazna. Kada neko ko ima hodajuću upalu pluća kašlje, kije, priča, peva ili diše u vašoj blizini, male kapljice koje sadrže bolest ulaze u vazduh. Bolest se širi ako udišete te kapljice.

Dijagnostikovanje atipične pneumonije

Lekar može dijagnostikovati atipičnu upalu pluća obavljanjem fizičkog pregleda i auskultacije. Pitaće vas o vašim simptomima, uključujući koliko dugo ih imate. Takođe, lekar vas može pitati da li je neko od porodice, prijatelja, saradnika ili drugih ljudi sa kojima redovno komunicirate bolestan sa sličnim simptomima.

Tokom auskultacije, lekar će koristiti stetoskop da sluša vaša pluća. Stetoskop je medicinski uređaj sa malim metalnim diskom (dijafragmom) koji se povezuje sa slušalicama pomoću gumenih cevi. Lekar će pritisnuti dijafragmu na vaše grudi i leđa i slušati abnormalne zvukove.

Ako lekar posumnja da imate atipičnu upalu pluća, naručiće testove kako bi potvrdio dijagnozu. Može vas uputiti da obavite rendgenske snimke grudnog koša da vidi da li postoji infekcija u vašim plućima. Oni takođe mogu uzeti uzorak sluzi ili izvršiti testove krvi da bi utvrdili uzrok oboljenja.

Tokom testa krvi, lekar će koristiti tanku iglu da povuče malu količinu krvi iz vene na vašoj ruci. Test krvi obično nije bolan, ali ćete osetiti lagano štipanje dok igla ulazi u vašu kožu.

Lečenje atipične pneumonije

Lečenje pneumonije zavisi od njenog uzroka.

Ako lekar posumnja da imate atipičnu upalu pluća i njen uzrok su bakterije, može vam propisati antibiotike: makrolidni antibiotici (pogodni su za decu i odrasle), fluorokinoloni (ne propisuju se maloj deci) i tetraciklini (pogodni su za odrasle i stariju decu). Ako lekar prepisuje antibiotike, obavezno završite celu terapiju, čak i ako se osećate bolje. Ako to ne učinite, pneumonija se može vratiti i biti teža za lečenje.

Ako dobijete atipičnu upalu pluća kao rezultat virusa ili nekog drugog uzroka, morate pustiti bolest da teče svojim tokom. Lekar vam može preporučiti lekove bez recepta koji će vam pomoći da ublažite začepljenost nosa, kašalj i nakupljanje sluzi u grudima. Takođe će vam preporučiti da pijete puno toplih tečnosti, koristite vazduha ili se kupate u vrućoj kupki.

Atipična pneumonija je obično blaga i ne zahteva hospitalizaciju.

Hodajuća pneumonija može trajati od četiri do šest nedelja. Kašalj je obično najdugotrajniji simptom ove vrste pneumonije.

pneumonija upala pluca upala pluca rendgen atipična pneumonija zapaljenje pluca blaga upala pluca atipicna pneumonija
Top