Endometrioza jajnika

Endometrioza jajnika

Šta je endometrioza jajnika?

Endometriom jajnika je cista koja je ispunjena istom tečnošću koja se nalazi u sluznici materice (endometrijuma). Ponekad se nazivaju „čokoladne ciste“, jer tečnost unutar endometrioma jajnika podseća na čokoladni sirup. Umesto da budu u materici, endometriomi jajnika se formiraju u jajnicima. Imati endometriom jajnika je znak da imate endometriozu, stanje koje se dešava kada se tkivo slično endometriju zadrži na mestima izvan materice.

 

Na koga utiče endometrioza jajnika?

Svaka žena koja ima menstruaciju može dobiti endometriozu. Veća je verovatnoća da ćete imati endometriozu ako imate između 25 i 40 godina. Postoje četiri različita stadijuma endometrioze. U kojoj ste fazi zavisi od toga koliko je tkiva sličnog endometriju izvan materice, od njegovih karakteristika i koliko je duboko ugrađeno u organ gde se nalazi, poput jajnika.

 

Koliko su česti endometriomi jajnika?

Oko 10% žena koji imaju menstruaciju imaju endometriozu, a procenjuje se da oko 17 do 44% onih sa endometriozom ima endometriom jajnika.

 

Kako endometriomi jajnika utiču na vaše telo?

Imati endometriom jajnika znači da je veća verovatnoća da ćete doživeti neprijatne simptome povezane sa endometriozom. Endometriomi jajnika:

 • Mogu izazvati bol u karlici.
 • Mogu povećati rizik od dobijanja raka jajnika.
 • Mogu otežati trudnoću.

Rak jajnika je redak među ljudima sa endometriomom jajnika, ali ove ciste mogu postati kancerogene. Lekar može pratiti ciste i razgovarati o opcijama lečenja ako postoji zabrinutost da bi endometriom jajnika mogao postati kancerogen.

 

Šta uzrokuje endometriozu jajnika?

Lekari ne znaju sa sigurnošću šta uzrokuje endometriozu ili endometriome jajnika. Najčešća teorija je da se endometrioza dešava zato što deo tkiva, sličnog endometriju koji se izluči kada imate menstruaciju, teče unazad (retrogradna menstruacija). Umesto da napusti telo kroz vaginu, deo tkiva putuje nazad kroz jajovode u jajnike.

 

Koji su simptomi?

Bol ili osetljivost u karlici je najčešći način da saznate da imate endometriom jajnika. Možda ćete primetiti i druge simptome:

 • Ciklusi koji su posebno bolni
 • Bol tokom seksualnog odnosa (dispareunija)
 • Bol tokom mokrenja
 • Osećaj pritiska na bešiku i potreba za češćim uriniranjem
 • Bol u leđima
 • Povraćanje
 • Nadimanje
 • Mučnina.

 

Kako se dijagnostikuje endometriom jajnika?

Lekar može da dijagnostikuje endometriom jajnika uklanjanjem ciste i ispitivanjem njenih ćelija. Obično se to dešava tokom laparoskopije. Tokom ove procedure, lekar pravi sitne rezove u stomaku i ubacuje tanku cev koja se zove laparoskop. Koristeći ovu epruvetu, lekar može videti cistu, ukloniti njen uzorak za testiranje (biopsija) ili je u potpunosti ukloniti.

Fizički pregledi i procedure snimanja mogu dati naznake da imate endometriom jajnika. Ako je cista posebno velika, lekar to može primetiti tokom karličnog pregleda. Transvaginalni ultrazvuk, slikanje magnetnom rezonancom (MR) i CT skeniranje mogu lekaru dati do znanja da imate masu.

Međutim, ni pregled ni slika ne pružaju dovoljno informacija da bi lekar znao da je masa endometriom jajnika. Na primer, endometriom jajnika i hemoragična cista često izgledaju slično na slikovnim testovima, jer oba sadrže krv. Da biste bili sigurni da je posredi endometriom jajnika, lekar mora da testira samo tkivo.

 

Testovi za dijagnozu endometrioma jajnika

Rezultati testa ne mogu sa sigurnošću pokazati da li je pristuna cista endometriom jajnika. Testovi mogu pomoći lekaru da isključi druga stanja koja izazivaju simptome slične endometriomima jajnika. Određeni testovi takođe mogu pomoći lekaru da se približi dijagnozi. Lekar može naručiti:

 • Kompletnu krvnu sliku: Krvne ćelije obaveštavaju lekara da li imate infekciju ili imate premalo crvenih krvnih zrnaca (anemija). Ljudi sa endometriomom jajnika često imaju nizak broj crvenih krvnih zrnaca zbog obilnog krvarenja koje dolazi sa endometriozom.
 • Analizu urina: Ovaj test može da obavesti lekara da li je prisutna infekcija urinarnog trakta.
 • Testovi na seksualno prenosive infekcije: Lekar može isključiti neke od ovih bolesti, kao što su gonoreja ili klamidija.

 

Postoji li lek za endometriome jajnika?

Ne postoji lek za endometriome jajnika, ali lekar može da ih ukloni ako izazovu neprijatne simptome ili predstavljaju rizik po zdravlje.

 • Praćenje: Lekar može odabrati da nadgleda ciste ako su male i ne izazivaju simptome.
 • Laparoskopija: Lekar može preporučiti laparoskopiju ako imate endometriome jajnika koji su bolni, rastu ili su veći od 4 centimetra. Povećava se rizik da će cista postati kancerogena kada dostigne ovu veličinu. Uklanjanje ciste ne samo da pomaže u poboljšanju simptoma, već i smanjuje rizik od kontinuiranog oštećenja tkiva jajnika, kao što je pucanje endometrioma jajnika. Može poboljšati vaše šanse da zatrudnite ako ste imali problema sa plodnošću zbog endometrioma jajnika.
 • Histerektomija/ooforektomija: Ako druge tehnike nisu poboljšale simptome i nemate planove da zatrudnite, lekar može preporučiti da vam ukloni matericu (histerektomija) i/ili jajnike (ooforektomija).

Najbolji tretman zavisi od mnogo faktora, kao što su godine, rizik od raka, planovi za trudnoću, uključujući da li razmišljate o vantelesnoj oplodnji ili ne. Lekar može preporučiti najbolje opcije lečenja na osnovu jedinstvene situacije.

 

Koji se lekovi/tretmani koriste?

Pošto ne postoji lek za endometriozu, ne postoji način da se spreči formiranje endometrioma jajnika, ali lekar može predložiti lekove koji će sprečiti da endometriom jajnika raste ili se ponovo formira nakon što je uklonjen. Lekovi takođe mogu pomoći u upravljanju bolom. Lekar može propisati:

 • Progestini
 • Vaginalni prsten
 • Antibebi pilule
 • Flaster za kontrolu rađanja
 • Hormon koji oslobađa gonadotropin.

Lekar može predložiti najbolje opcije koje su vam dostupne na osnovu toga da li pokušavate da zatrudnite ili ne.

 

Koje su komplikacije lečenja endometrioma jajnika?

Potrebno je više istraživanja da bi se razumelo kako laparoskopija utiče na plodnost kod parova koji pokušavaju da zatrudne kroz vantelesnu oplodnju. Neka istraživanja sugerišu da ovaj postupak može smanjiti količinu jajnih ćelija koje stvaraju jajnici i koji mogu da se oplode (rezerva jajnika). Ovo može otežati trudnoću. Ako endometriomi jajnika otežavaju lekaru pristup i prikupljanje jajnih ćelija, možda bi bilo dobro da uklonite endometriome jajnika bez obzira na to.

 

Cenovnik naših pregleda pogledajte ovde.

Endometrioza jajnika endometriom jajnika endometrijum bolovi u jajnicima
Top