Policistični jajnici

Policistični jajnici

Šta su policistični jajnici?

Sindrom policističnih jajnika je uobičajeno hormonsko stanje koje pogađa žene u reproduktivnom dobu. Obično počinje tokom adolescencije, ali simptomi mogu da variraju tokom vremena. Mogu izazvati hormonsku neravnotežu, neredovne menstruacije, višak nivoa androgena i ciste u jajnicima. Neredovne menstruacije, obično sa nedostatkom ovulacije, mogu otežati trudnoću. Policistični jajnici su vodeći uzrok neplodnosti.

Stanje se ne može lečiti i to je hronično stanje. Međutim, neki simptomi se mogu poboljšati kroz lekove, promene načina života i tretmane plodnosti. Uzrok policističnih jajnika je nepoznat, ali žene sa porodičnom istorijom ili dijabetesom tipa 2 su u većem riziku.

Policistični jajnici su značajan javnozdravstveni problem i jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja koji pogađaju žene u reproduktivnom dobu. Stanje pogađa oko 8-13% žena u reproduktivnom dobu, a do 70% slučajeva je nedijagnostikovano. Prevalencija je veća među nekim etničkim grupama i ove grupe često imaju više komplikacija, posebno u vezi sa metaboličkim problemima.

Biološki i psihološki efekti policističnih jajnika, posebno oni koji se odnose na gojaznost, sliku tela i neplodnost, mogu dovesti do izazova mentalnog zdravlja i društvene stigme.

 

Simptomi policističnih jajnika

Simptomi policističnih jajnika mogu se razlikovati od osobe do osobe. Simptomi se mogu menjati tokom vremena i često se javljaju bez jasnog okidača.

Mogući simptomi uključuju:

 • teški, dugi, povremeni, nepredvidivi ili odsutni periodi
 • neplodnost
 • akne ili masna koža
 • prekomerna kosa na licu ili telu
 • ćelavost muškog uzorka ili proređivanje kose
 • povećanje telesne težine, posebno oko stomaka.

Žene sa policističnim jajnicima češće imaju druga zdravstvena stanja, uključujući:

 • dijabetes tipa 2
 • hipertenzija (visok krvni pritisak)
 • visok holesterol
 • bolest srca
 • karcinom endometrijuma (rak unutrašnje sluznice materice).

Policistični jajnici takođe mogu izazvati anksioznost, depresiju i negativnu sliku o telu. Neki simptomi kao što su neplodnost, gojaznost i neželjeni rast kose mogu dovesti do društvene stigme. Ovo može uticati na druge oblasti života kao što su porodica, odnosi, posao i uključenost u zajednicu.

 

Tipovi policističnih jajnika

Postoji četiri tipa policističnih jajnika:

 1. Policistični jajnici otporni na insulin. Ovo je jedan od najčešćih tipova ovog stanja i javlja se zbog visokog nivoa insulina u telu.
 2. Inflamatorni policistični jajnici. Nastaje kao posledica upale koja će na dalje sprečavanjem ovulacije dovesti do neravnoteže hormona, čime se povećavaju androgeni u telu.
 3. Policistični jajnici posle pilule. Ovaj tip polistističnih jajnika nastaje usled naglog prestanka konzumiranja kontraceptivnih pilula.
 4. Policistični jajnici nadbubrežne žlezde.

 

Dijagnostikovanje policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika se dijagnostikuje prisustvom najmanje dva od sledećih:

 • znaci ili simptomi visokih androgena (neželjene dlake na licu ili telu, gubitak kose sa glave, akne ili povišen nivo testosterona u krvi) - nakon što su isključeni drugi uzroci za to;
 • neredovni ili izostanak menstruacije - nakon što su isključeni drugi uzroci za to;
 • policistični jajnici na ultrazvučnom pregledu.

Testovi krvi se mogu koristiti za identifikaciju karakterističnih promena nivoa hormona, iako ove promene nisu univerzalne. Žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati povišene nivoe:

 • testosterona (hormon androgen jajnika koji utiče na rast kose)
 • estrogena (hormon jajnika koji stimuliše rast sluznice materice (endometrijuma)
 • luteinizirajućeg hormona (LH, hormon hipofize koji utiče na proizvodnju hormona u jajnicima i važan je za normalnu ovulaciju)
 • insulina (hormon koji je uglavnom uključen u korišćenje energije iz hrane)
 • antimilerovog hormona (koji meri nivo plodnosti jajnika).

Prilikom postavljanja dijagnoze, lekari takođe uzimaju u obzir da neredovne menstruacije i ovulacija mogu biti normalan deo puberteta ili menopauze, da se policistični jajnici mogu javiti u porodicama, a žene sa porodičnom istorijom ovog oboljenja ili dijabetesa tipa 2 su u većem riziku od promena na jajnicima. Pored toga, ultrazvučna slika nije uvek jasna i neke žene sa policističnim jajnicima mogu imati ultrazvučni pregled koji ne pokazuje policistične jajnike. U slučaju da ultrazvučni snimak nije dovoljno jasan, doktor će vam preporučiti magnetnu rezonancu kako bi imao najjasniju sliku i stanje.

 

Tretiranje policističnih jajnika

Ne postoji lek za ovo stanje, ali tretmani mogu poboljšati simptome. Žene koje imaju neredovne menstruacije, probleme sa trudnoćom ili prekomerne akne i rast kose potrebno je  da razgovaraju sa zdravstvenim radnikom. Neki simptomi mogu se smanjiti promenom životnog stila. Zdrava ishrana i dovoljno vežbanja mogu pomoći u smanjenju težine i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Lekovi za kontrolu rađanja (kontracepcijske pilule) mogu pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i smanjenju simptoma. Drugi lekovi mogu smanjiti akne ili neželjeni rast kose. Tretmani za neplodnost uključuju promene načina života, lekove ili operaciju za stimulisanje redovne ovulacije. Može se koristiti vantelesna oplodnja, koja dalje sa sobom može nositi izvesne rizike u koje biste bili detaljno upućeni od stranje vašeg lekara.

 

Cenovnik naših pregleda pogledajte ovde.

policisticni jajnici ciste u jajnicima simptomi policisticnih jajnika uz policisticnih jajnika uz jajnika ultrazvuk jajnika neredovne menstruacije neplodnost ginekoloski ultrazvuk uz jajnika beograd
Top