Pregled urologa

Pregled urologa

Šta je urologija?

Urologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, bolestima i lečenjem urinarnog trakta muškaraca i žena (bubrezi, ureteri, bešika i uretra). Takođe se bavi muškim organima (penis, testisi, prostata, eididimi itd.). Urološko zdravlje je važno iz razloga što se zdravstveni problem u ovim delovima tela mogu desiti svima.

Urologija je poznata kao hirurška specijalnost. Pored hirurgije, urolog je lekar sa znanjem interne medicine, pedijatrije, ginekologije i drugih delova zdravstva. Obim urologije je veliki i urolog se susreće sa širokim spektrom kliničkih problema.

Kako izgleda pregled kod urologa?

Najčešći urološki test počinje jednostavnim fizičkim pregledom. Fizički pregledi počinju nizom pitanja kako bi vaš urolog bolje razumeo vaš životni stil i istoriju. Pripremite se sa svim prisutnim simptomima, istoriji bolesti, svim lekovima koje koristite, prethodno obavljene testove, porodičnu anamnezu i dokumentacijom koju ste ranije prikupili.

Ova pitanja pomažu vašem urologu pri fizičkom pregledu, jer je šira slika neophodna za postavljanje pravilne dijagnoze.

Fizički pregled će se obaviti u ordinaciji urologa i uključiti fizički pregled vašeg celog sistema urinarnog trakta - uključujući bubrege, uretere i bešiku. Ako imate problema u vezi sa penisom ili testisima, pregled će ih takođe obuhvatiti.
Nakon toga, moguće je da će biti potrebno obaviti dodatne pretrage, poput laboratorijskih analiza, koje podrazumevaju uzimanje uzoraka krvi i urina, kao i radioloških ispitivanja-ultrazvuk. Ovi dodatni dijagnostički koraci omogućavaju lekaru da stekne dublji uvid u vaše zdravstveno stanje i postavi preciznu dijagnozu.

Simptomi uroloških bolesti

Ukoliko primetite bilo koji od simptoma navedenih u nastavku, preporučljivo je da se posavetujete sa lekarom. Simptomi su:

 • Krv u urinu
 • Bol dok urinirate
 • Promene u urinarnom obrascu
 • Česta potreba za mokrenjem
 • Nemogućnost mokrenja
 • Slab urinarni mlaz
 • Inkontinencija (teškoće sa držanjem urina ili curenje)
 • Bol u donjem delu stomaka
 • Česte infekcije urinarnog trakta
 • Muška neplodnost
 • Muška impotencija ili erektilna disfunkcija
 • Masa u testisu.

Koje urološke bolesti postoje?

Izraz "urološki poremećaj" obuhvata širok spektar stanja koja su sva povezana s procesima filtriranja i izlučivanja urina iz organizma. Ova stanja mogu zahvatiti muškarce, žene i decu svih dobnih grupa.

Veoma specifični delovi tela pod uticajem ovih bolesti variraju. Kod žena, zahvataju urinarni trakt, dok kod muškaraca pogađaju urinarni trakt ili reproduktivne organe. Postoji mnogo poremećaja i bolesti u okviru urologije, a neki od njih obuhvataju:

 • Benigna hiperplazija prostate (BHP), predstavlja povećanje veličine prostate, što je uobičajeno kod starijih muškaraca. Ovo stanje nije direktno povezano s rakom prostate. Simptomi benignog povećanja prostate (BPH) proizlaze iz pritiska koji proširena prostata može izazvati na uretri, uskoj cevi koja prenosi urin iz bešike izvan tela. Muškarci koji se suočavaju s BPH-om mogu doživeti česte potrebe za mokrenjem, osećaj slabog mlaza urina, kao i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike nakon mokrenja. Pristup lečenju može uključivati samo pažljivo praćenje od strane lekara, propisivanje lekova poput alfa-blokatora, ili, u ozbiljnijim situacijama, hirurški intervencije. Važno je konzultovati se sa stručnjakom kako bi se utvrdio najefikasniji pristup individualnom slučaju.
 • Urinarna inkontinencija, poznata i kao gubitak kontrole bešike, dovodi do neželjenog curenja urina, što može biti nezgodno i neprijatno, ali je prilično uobičajeno stanje. Postoji niz faktora koji mogu izazvati inkontinenciju, a među najčešćim uzrocima su: trudnoća ili porođaj, infekcije mokraćnih puteva, slabi mišići bešike, dijabetes, povreda kičmene moždine,  uvećana prostate, hiperaktivna bešika, slabi mišići sfinktera (mišići koji podržavaju uretru), bolesti poput Parkinsonove bolesti i multiple skleroze, jak zatvor - sve su to česti uzroci urinarne inkontinencije. U nekim situacijama, prilagođavanje životnih navika, poput pažljive kontrole unosa tečnosti, može biti dovoljno za rešavanje problema. Međutim, ako se ovi pristupi pokažu neuspešnim, lekar može preporučiti operaciju kako bi se rešio osnovni uzrok.
 • Infekcije mokraćnih puteva (IMPU). IMPU proizlaze iz invazije patogenih bakterija ili virusa u mokraćni trakt, izazivajući infekciju. Iako su češće kod žena, muškarci nisu izuzeti. Nelagodnost prilikom izlučivanja urina predstavlja jedan od karakterističnih simptoma IMPU. Ostali uključuju čestu potrebu za mokrenjem i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike nakon mokrenja. Upotreba antibiotika obično dovodi do eliminacije većine IMPU u periodu od pet do sedam dana.
 • Kamen u bubregu i ureteru. Razvoj kamena u bubrezima nastaje kada se kristali u urinu formiraju, a sitne čestice ih obavijaju i skupljaju. Ureteralni kamenčići predstavljaju one koji putuju iz bubrega kroz ureter (cevi koje prenose urin od bubrega do bešike). Ovi kamenci imaju potencijal da blokiraju protok urina, izazivajući izuzetno bolno iskustvo. Mnogi pojedinci, na kraju, spontano izbace manje kamence bez potrebe za medicinskom intervencijom, ali veći kamenčići mogu prouzrokovati ozbiljne blokade koje zahtevaju pažljiv tretman. U nekim situacijama, primena medicinskih ili hirurških procedura postaje neophodna za uklanjanje većih kamenaca. Ekstrakorporalna litotripsija udarnim talasima (ESWL) predstavlja često primenjivanu metodu koja se bazira na korišćenju zvučnih talasa radi fragmentacije kamena na manje delove, čime se olakšava eliminacija iz organizma.

Ostale urološke bolesti su:

 • Karcinom prostate, maligni rast u prostati, koja je organ odgovoran za proizvodnju seminalne tečnosti.
 • Rak bešike, ozbiljno oboljenje koje se razvija u zidu mokraćnog mjehura.
 • Erektilna disfunkcija, poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije kod muškaraca, često povezane sa psihološkim i fizičkim faktorima.
 • Intersticijski cistitis, poznat i kao sindrom bolne bešike, karakteriše hroničan bol u bešici i okolnim predelima.
 • Prostatitis, upala prostate koja može uzrokovati različite simptome, uključujući bol u predelu karlice i promene u mokraćnim navikama.

Ova stanja zahtevaju stručnu procenu i mogućnosti lečenja kako bi se očuvalo opšte zdravlje i dobrostanje pacijenta.

Vrste uroloških operacija

Urološke operacije obuhvataju širok spektar procedura koje se izvode na organima urogenitalnog sistema, uključujući bubrege, bešiku, prostate, uretre i genitalni trakt. Evo nekoliko vrsta uroloških operacija:

 1. Prostatektomija: Ova operacija se izvodi kako bi se uklonila deo ili cela prostata, često kod pacijenata s benignom hiperplazijom prostate (BHP) ili karcinomom prostate.
 2. Cistektomija: Ovaj zahvat podrazumeva potpuno ili parcijalno uklanjanje bešike, često kao deo tretmana za karcinom bešike.
 3. Nefrektomija: Uklanjanje jednog ili oba bubrega može biti neophodno u slučajevima ozbiljnih oboljenja bubrega, tumora ili trauma.
 4. Ureteroskopija: Ova procedura koristi fleksibilan ureteroskop za vizualizaciju i tretman problema u ureterima ili bubregu, često koristeći endoskopske tehnike.
 5. Transuretralna resekcija prostate (TURP): Ovaj postupak se primenjuje kod problema s prostatom, poput BHP-a, gde se delovi prostate uklanjaju kroz uretru.
 6. Orhiektomija: Uklanjanje jednog ili oba testisa, često kao deo terapije za karcinom testisa.
 7. Vezikovaginalna fistulektomija: Ova operacija se izvodi radi popravke abnormalne veze između bešike i vagine.
 8. Rekonstrukcija uretre: Koristi se kako bi se popravile anomalije ili povrede uretre, obično korišćenjem tkiva iz drugih delova tela.
 9. Laparoskopska ili robotska asistirana urološka hirurgija: Ove moderne tehnike omogućavaju zahvate za lečenje različitih uroloških stanja.
 10. Penilna implantacija: Umetanje proteze u penis radi tretmana erektilne disfunkcije.

Ove operacije se izvode s ciljem poboljšanja ili očuvanja funkcije urogenitalnog sistema, kao i za lečenje ili smanjenje simptoma različitih uroloških oboljenja. Nakon pažljivog razmatranja lekara donosi se odluka o izvođenju operacije.

Saveti za poboljšanje opšteg urološkog zdravlja

Postoji nekoliko saveta za unapređenje dobrog urološkog zdravlja. To uključuje:

 • Morate ostati hidrirani
 • Ostanite u granicama zdrave težine
 • Sok od brusnice je dobar za urološko zdravlje, pomaže u sprečavanju infekcije urinarnog trakta
 • Ograničite količinu kofeina i soli koju unosite
 • Morate ograničiti potrošnju tečnosti tokom noćnih sat
 • Vodite način života bez pušenja
 • Vaš karlični mišić mora biti jak. Da biste ga ojačali, morate raditi Kegelovu vežbu.

Dakle, postoje neke urološke bolesti koje traju kratko, dok su druge dugotrajne. Ako primetite bilo koji od simptoma, odmah se obratite urologu. Uz pomoć lekara možete odlučiti koji tretman vam najviše odgovara.

urologija urologija beograd pregled urologa uroloski pregled uroloski pregledi uroloski pregled cena
Top