Vaskularna hirurgija

Vaskularna hirurgija

Šta je vaskularna hirurgija?

Vaskularna hirurgija, takođe poznata kao vaskularna medicina, je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnozom, lečenjem i upravljanjem bolestima i poremećajima krvnih sudova, kao što su arterije, vene i limfni sudovi. Krvni sudovi igraju ključnu ulogu u transportu krvi i hranjivih materija po telu, pa je vaskularna hirurgija od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja i funkcionalnosti cirkulatornog sistema.

Vaskularne bolesti postaju sve češće sa godinama, ali ljudi sa porodičnom istorijom vaskularnih i srčanih bolesti su u većem riziku, kao i žene koje su trudne, ili bilo ko ko ima srčano stanje kao što je visok holesterol ili hipertenzija.

Nezdrav način života takođe može dovesti do vaskularnih problema, koji su češći među ljudima koji puše, koji su gojazni, koji rutinski miruju ili sede duže vreme.

Koji su najčešći razlozi zbog kojih je potrebna vaskularna hirurgija?

Zavisi od problema. Nekim ljudima neće biti potrebna operacija ako se njihova vaskularna bolest dijagnostikuje rano i ako se pridržavaju saveta lekara, što može biti jednostavno kao promena načina života i/ili uzimanje lekova. Na primer, redovno hodanje u kombinaciji sa aspirinom, statinima i drugim lekovima može biti efikasan lek za rani PAD, koji utiče na arterije u nogama i stopalima.

Za druge ljude, hirurška intervencija može poboljšati kvalitet života, ponekad ublažavajući bol i poboljšavajući pokretljivost - i može biti od ključnog značaja da se pomogne nekim ljudima sa vaskularnim oboljenjima da izbegnu tako ozbiljne probleme kao što su srčani udar i moždani udar.

Postoji niz razloga zbog kojih može biti potrebna vaskularna hirurgija. Najčešći razlozi uključuju:

 • Ateroskleroza: Ovo je stanje u kojem se masne naslage talože na unutrašnjim zidovima arterija, što dovodi do suženja i otežava protok krvi. Vaskularna hirurgija se može primeniti za obnovu normalnog protoka krvi ili za postavljanje stentova radi održavanja otvorenih arterija.
 • Aneurizme: Aneurizme su proširenja arterija koja mogu pucati i uzrokovati ozbiljna krvarenja. Hirurški zahvati se koriste za uklanjanje aneurizmi i popravku oštećenih krvnih sudova.
 • Varikozne vene: Varikozne vene su proširene, isprepletene vene koje često uzrokuju bol, oticanje i estetske probleme. Vaskularni hirurzi mogu izvoditi postupke kao što su venska ablacija ili flebektomija kako bi rešili ovaj problem.
 • Tromboza: Tromboza se odnosi na stvaranje krvnih ugrušaka (tromba) u krvnim sudovima, što može blokirati protok krvi. Vaskularna hirurgija može uključivati trombektomiju, tj. uklanjanje tromba, ili postavljanje filtera u krvne sudove kako bi se sprečilo stvaranje novih ugrušaka.
 • Bypass operacije: Bypass operacije se koriste kako bi se stvorili alternativni putevi za protok krvi oko suženih ili začepljenih krvnih sudova, naročito u srcu i ekstremitetima.
 • Limfatičke bolesti: Vaskularna hirurgija se takođe primenjuje u lečenju limfatičkih problema, kao što su limfedem ili limfangiom, gde postoji prekomerno nakupljanje limfe u tkivima.
 • Trauma: Hirurški zahvati mogu biti neophodni za popravku oštećenih krvnih sudova nakon povreda, npr. u slučaju povrede arterija ili vena.

Ovi su samo neki od najčešćih razloga zbog kojih se vaskularna hirurgija može smatrati neophodnom. Precizan tretman će zavisiti od specifične dijagnoze i stanja pacijenta, a vaskularni hirurzi su stručnjaci koji procenjuju najbolji pristup lečenju u svakom slučaju.

Koje su različite vrste vaskularne hirurgije?

Mnoge vrste vaskularnih operacija i procedura tretiraju niz problema sa krvnim sudovima. Vrsta vaskularne hirurgije koja vam je potrebna zavisi od stanja koje imate.

Vaskularna hirurgija za popravku aneurizme aorte

Aneurizma aorte je oslabljeni deo vaše aorte (najveća arterija u vašem telu). Možda će vam trebati operacija za popravku aneurizme ako je prevelika ili izaziva simptome. Cilj popravke aneurizme aorte je da spreči ozbiljne komplikacije poput rupture ili disekcije aneurizme.

Vaskularni hirurzi koriste sledeće operacije i procedure za popravku aneurizme aorte:

 • Operacija aneurizme (otvorena): Hirurg pravi dugi rez u grudima ili stomaku (stomak). Oni uklanjaju oštećeni deo vaše aorte (aneurizma) i zamenjuju ga cevčicom od tkanine koja se zove transplantat. Graft obezbeđuje novu oblogu za vašu aortu, omogućavajući siguran prolaz za protok krvi.
 • Popravka endovaskularne aneurizme (EVAR): Ova minimalno invazivna procedura tretira aneurizme abdominalne aorte (AAA). Ove aneurizme se formiraju u delu vaše aorte koji putuje kroz vaš stomak. EVAR uključuje male ubode na koži, a ne dugi hirurški rez. Vaš hirurg postavlja stent graft (tkaninu sa metalnim mrežastim okvirom) na mesto vaše aneurizme. Ovaj stent graft pruža novi put za protok krvi.
 • Popravka torakalne endovaskularne aneurizme (TEVAR): Ova minimalno invazivna procedura tretira aneurizme torakalne aorte u silaznoj aorti. Aneurizme koje se formiraju u uzlaznoj aorti trenutno zahtevaju otvorenu operaciju popravke.

Vaskularna hirurgija za lečenje bolesti perifernih arterija (PAD)

Bolest perifernih arterija (PAD) se odnosi na nakupljanje plaka u arterijama koje snabdevaju krvlju vaše noge, ruke ili karlicu. PAD može ometati vaš kvalitet života izazivajući simptome poput povremene klaudikacije. Takođe povećava rizik od komplikacija kao što su krvni ugrušci i kritična ishemija ekstremiteta (bol u mirovanju ili rane koje mogu napredovati do gangrene).

Vaskularni hirurzi upravljaju PAD sa:

 • Angioplastika i stentiranje: Angioplastika je minimalno invazivna procedura. Proširuje arteriju koja je postala uska zbog nakupljanja plaka. Hirurg naduva mali balon unutar vaše začepljene arterije da bi očistio put za protok krvi. Osim toga, oni često ubacuju stent (cev od žičane mreže) kako bi vaša arterija bila otvorena. Kod balonske angioplastike obložene lekovima, stent ima premaz koji pomaže u sprečavanju ponovnog sužavanja vaše arterije.
 • Aterektomija: Ovo je minimalno invazivna procedura. Hirurg uklanja plak iz vaše arterije pomoću katetera sa oštricom na vrhu. Hirurzi ovaj proces nazivaju "debulking" jer smanjuje količinu plaka koji oblaže zidove vaših arterija. Možda ćete imati ovu proceduru zajedno sa balonskom angioplastikom da pripremite svoju arteriju za postavljanje stenta.
 • Endarterektomija: Ovo je hirurško uklanjanje plaka iz jedne od arterija. Endarterektomija femura uklanja plak sa femoralnih arterija, koje vode od prepona do noge. Aortoilijakalna endarterektomija leči aortoilijačnu okluzivnu bolest uklanjanjem plaka u donjoj aorti i ilijačnim arterijama.
 • Operacija bajpasa periferne arterije: Hirurg stvara obilaznicu ili obilaznicu za protok krvi koji izbegava blokadu arterije. Hirurg koristi zdravu venu sa nekog drugog mesta u telu ili veštački materijal da napravi ovu bajpas. Ova operacija pomaže ljudima sa teškim PAD-om.

Vaskularna hirurgija za rešavanje problema sa vašim karotidnim arterijama

Bolest karotidnih arterija se odnosi na nakupljanje plaka u karotidnim arterijama, koje snabdevaju krv u mozak. Plak u karotidnim arterijama je opasan jer smanjuje dotok krvi u mozak. Vaskularna hirurgija poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od komplikacija kao što su moždani udar ili prolazni ishemijski napadi (TIA). Ako imate bolest karotidnih arterija, možda će vam trebati:

 • Karotidna angioplastika i stentiranje: Ova procedura otvara arterije pomoću balona i stentova tako da krv može bolje da teče do mozga.
 • Karotidna endarterektomija: Ova operacija, kroz rez na vratu, uklanja plak iz karotidnih arterija kako bi se poboljšao protok krvi.

Vaskularne operacije koje leče druge probleme sa karotidnim arterijama uključuju:

 • Operacija aneurizme karotidne arterije: Aneurizma karotidne arterije je izbočina na karotidnoj arteriji koja povećava rizik od TIA ili moždanog udara. Otvorena hirurgija ili endovaskularno kalemljenje stenta mogu popraviti aneurizmu i obezbediti siguran put za protok krvi.
 • Operacija tumora karotidnog tela: Tumori karotidnog tela su mase koje se formiraju u krvnim sudovima u blizini karotidnih arterija. Ovi tumori mogu vršiti pritisak na krvne sudove i nerve, što dovodi do simptoma kao što su promuklost i problemi sa gutanjem. Hirurška intervencija može uspešno ukloniti ove tumore i sprečiti buduće komplikacije.

Vaskularna hirurgija za lečenje venskih bolesti

Vene sakupljaju krv siromašnu kiseonikom kroz telo i nose je nazad u srce. Vene u nogama sadrže jednosmerne ventile koji pomažu da krv teče nagore, protiv gravitacije, tako da se vraća u srce. Venske bolesti oštećuju ventile u venama nogu i sprečavaju ih da rade kako bi trebalo. Kao rezultat, krv počinje da se skuplja u venama nogu. Možda ćete osetiti simptome (kao što su bol u nogama ili otok) i komplikacije (kao što su krvni ugrušci ili venski zastoji čirevi ili rane).

Vaskularna hirurgija leči venske bolesti i njihove komplikacije. Ako imate bolest vena, možda će vam trebati:

 • Postavljanje filtera za šuplju venu: Filter za šuplju venu je metalni uređaj koji hirurg ubacuje u donju ili gornju šuplju venu. To su velike vene koje šalju krv siromašnu kiseonikom iz vašeg tela nazad u srce. Odatle, krv putuje do pluća da dobije kiseonik. Filter deluje kao sito, dozvoljavajući krvi da teče, ali hvata krvne ugruške pre nego što uđu u srce. Pomaže ljudima koji imaju duboku vensku trombozu (DVT). Smanjuje rizik od plućne embolije (krvni ugrušak koji putuje do pluća). Filter je ili trajan (ostaje neograničeno) ili privremen (hirurg ga uklanja kada više niste u opasnosti).
 • Bajpas operacija za venske bolesti: Ovo pomaže ljudima sa teškim venskim oboljenjima koji imaju blokadu vena. Hirurg pravi transplantat iz zdrave vene na drugom mestu u telu. Oni koriste ovaj transplantat da stvore novi put za protok krvi oko blokade.
 • Podvezivanje i skidanje vena: Ova operacija leči proširene vene uklanjanjem obolelih vena. Pomaže osobama sa hroničnom venskom insuficijencijom ublažavanjem simptoma i podsticanjem zarastanja venskih čireva.
 • Endovenska termička ablacija: Ovo je minimalno invazivna alternativa vezivanju i strippingu. Koristi laser ili visokofrekventne radio talase da zatvori bolesnu venu. Vena ostaje u nozi, ali više ne nosi krv.
 • Skleroterapija: Ova minimalno invazivna procedura tretira proširene vene i paukove vene. Hirurg ubrizgava hemijski rastvor u venu da bi je zatvorio. Skleroterapija je najkorisnija za ljude koji imaju male proširene vene ili paukove vene.

Vaskularna hirurgija za lečenje drugih stanja

Druge vrste vaskularne hirurgije uključuju:

 • Trombolitička terapija: Takođe se naziva tromboliza, ova procedura razbija krvne ugruške. Hirurzi ga mogu koristiti u hitnim situacijama, na primer, ako imate moždani udar. Takođe ga koriste za razbijanje krvnih ugrušaka kod ljudi koji imaju duboku vensku trombozu ili bolest perifernih arterija.
 • Hirurgija sindroma torakalnog izlaza: Sindrom torakalnog izlaza uključuje kompresiju arterija, vena i/ili nerava u gornjem delu grudnog koša. Ako sindrom utiče na vene ili arterije, možda će vam trebati operacija za poboljšanje protoka krvi i upravljanje simptomima.
 • Hirurgija sindroma uklještenja poplitealne arterije (PAES): PAES izaziva kompresiju poplitealne arterije u nozi. Hirurška intervencija uklanja mali deo mišića koji pritiska arteriju da bi se ublažila kompresija.
 • Angioplastika bubrežne arterije i stentiranje: Ova minimalno invazivna procedura usporava napredovanje stenoze bubrežne arterije. Proširuje suženu bubrežnu arteriju kako bi poboljšao protok krvi u bubrezima.
 • Operacije i procedure za lečenje mezenterične ishemije: Mezenterična ishemija je smanjen dotok krvi u organe za varenje. Možda će vam trebati otvorena operacija (poput endarterektomije ili bajpasa) ili minimalno invazivna procedura (balon i stent) za lečenje ovog stanja.
 • Kreiranje i održavanje pristupa dijalizi: Dijaliza vam pomaže da živite sa zatajenjem bubrega radeći posao koji bi bubrezi normalno obavljali (filtriranje toksina iz krvi). Da biste započeli dijalizu, potrebna vam je procedura koja kreira pristupno mesto. Ova pristupna lokacija omogućava telu da se poveže sa mašinom za dijalizu, koja deluje kao veštački bubreg. Da bi omogućio pristup, hirurg može napraviti arteriovensku (AV) fistulu. Ili, mogu koristiti AV graft za povezivanje arterije i vene. U hitnim slučajevima, oni mogu ubaciti kateter u jednu od vena za kratkoročni pristup.

Testiranje pre vaskularne operacije

Postoji mnogo testova koji će vam možda biti potrebni pre vaskularne operacije kao što su:

 • Angiogram. Angiogram je dijagnostička procedura koja koristi sliku da pokaže lekaru kako krv teče kroz krvne sudove ili srce. Ubrizgani kontrastni materijal olakšava da se vidi gde se krv kreće i gde su blokade.
 • Zglobno-brahijalni indeks. Test indeksa zglobno-brahijala ili ABI test, brzi i najbolji način da saznate da li imate bolest perifernih arterija (PAD).
 • CT angiogram. Kompjuterska tomografija (CT) angiogram je test za pregled krvnih sudova i tkiva. Tokom testa, lekar ubrizgava boju koja ističe krvne sudove i tkiva.
 • Color doppler. Zdravstveni radnici koriste kolor dopler za otkrivanje srčanih i krvnih sudova (kardiovaskularnih) problema. Test pokazuje pravac i brzinu kretanja krvi kroz arterije i vene. Može da identifikuje krvne ugruške, sužene arterije i druge probleme koji utiču na srce i krvne sudove u nogama, rukama i stomaku. Trenutno najbolji i najpouzdaniji vid testiranja.
 • Ehokardiogram (eho). Ehokardiogram je ultrazvučni test koji proverava strukturu i funkciju srca.
 • Elektrokardiogram (EKG). EKG test je jednostavan način da dobijete informacije za dijagnozu problema sa srcem.
 • Angiogram magnetne rezonance (MRA). Angiogram magnetne rezonance (MRA) je neinvazivni test koji omogućava lekaru da vidi krvne sudove i protok krvi.

Koji su rizici vaskularne hirurgije?

Kao i sve operacije, vaskularna hirurgija predstavlja rizik od komplikacija, koji se povećava ako je pacijent pušač, gojazan, ili ima druga ozbiljna stanja poput hronične bolesti pluća. Postoji dodatni rizik kada hirurg operiše grudni koš ili veliki krvni sud. Ali za ozbiljno vaskularno stanje, koristi su često veće od rizika.

Oporavak posle vaskularne hirurgije

Ako ste zakazani za vaskularnu hirurgiju, važno je shvatiti da postoji mnogo vrsta vaskularnih bolesti. Vreme koje vam je potrebno da se oporavite zavisiće od mnogo različitih faktora, uključujući: stanje koje vam je dijagnostikovano, vrsta procedure koju radite, gde će se izvršiti procedura (u stacionarnom ili ambulantnom okruženju)...

Oporavak od vaskularne hirurgije je u velikoj meri zasnovan na tome kako je procedura formirana.

Saveti kako izbeći vaskularne bolesti

Postoji niz koraka koje pojedinci mogu preduzeti kako bi poboljšali svoje zdravlje, a najvažniji među njima su: održavanje zdravog načina života kroz ishranu i fizičku aktivnost i prestanak pušenja.

Ako ste starosti između 40 i 74 godine, možete proveriti svoj rizik za zdravstvene probleme tako što ćete zakazati pregled sa Color Doppler ultrazvukom. Ova dijagnostička procedura će najpreciznije prikazati stanje vaših krvnih sudova.

 

vaskularni hirurg vaskularna hirurgija Kolor dopler krvnih sudova nogu i ruku kolor dopler kolor dopler krvnih sudova ateroskleroza aneurizma tromboza vene raterije
Top